Ontspannen opscheppen

CD T.I.: King Atlantic/ Warner ****

CD

T.I.: King

Atlantic/Warner

T.I. uit Atlanta is een rapper die razendsnel kan rappen. Maar hij doet dat meestal juist niet omdat zijn ingehouden, lijzige rapstijl veel meer indruk maakt. Ook op zijn vierde solo-album wil T.I. graag dat we allemaal doorhebben wat voor ongekende macho hij is, maar de stijl waarmee hij over zichzelf opschept is zó cool en ontspannen dat zijn verhalen over moordenaars, wapens en drugs klinken alsof hij je vriendelijk vraagt zijn glas nog eens bij te vullen.

Nu het zuiden van de VS de hiphopwereld in zijn greep houdt, zou het zo maar kunnen dat de opvolger van de gepensioneerde New-Yorkse hiphopkoning Jay-Z niet tussen de wolkenkrabbers gezocht moet worden. T.I, die zichzelf al jaren ‘king of the south’ noemt, beschikt net als Jay-Z in elk geval over een flinke stal sterproducers (Just Blaze, Mannie Fresh, Swizz Beats, The Neptunes) en de mogelijkheid om aan al die beats zijn eigen draai te geven. Van zijn haast zuigende gejengel over de marsmuziek van Just Blaze, tot een bluesstem vol pijn in een nummer over zijn overleden vrienden.

Bij dat laatste nummer hoort een rustige beat met pianomuziek, maar vaker kiest T.I. voor het succesgeluid van het zuiden: stuiterende basdrums, snelle roffels, warme klanken, ronde baslijnen, percussie en zo nu en dan een tapijt blazers of strijkers, of een loeiende sirene.

T.I. maakt het soort muziek waar je een bijpassende auto bij wilt kopen.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele