Onstuimig

Geleidelijk wordt het Nederlandse lenteweer een stuk wisselvalliger. Dat is te danken aan meerdere lagedrukgebieden, die zich vanaf Groot-Brittannië en via de Noordzee naar het noordoosten bewegen. Dat leidt bovendien tot een forse windtoename, met name vrijdag lijkt een tamelijk onstuimige dag te worden.

Vanavond neemt ook de wind al wat toe, tot windkracht 5 aan de kust, en rond een uur of negen begint het vanuit Zeeland te regenen. In totaal kan er vanavond en vannacht in veel regio’s zo’n 5 tot 10 millimeter vallen.

Morgenochtend trekt de dikke bewolking en de regen via het oosten het land uit, in de middag schijnt af en toe de zon. Limburg maakt kans op een enkele regen- of onweersbui en inmiddels is het dan opgewarmd naar zo’n 17 graden aan de kust en 20 à 21 graden landinwaarts.

Het waait de hele dag stevig door, met veelal windkracht 6 aan de kust. In de avond arriveert vanaf de Noordzee een buienstoring, met kans op een paar klappen onweer. Vrijdag zet de wind nog wat extra kracht. Aan zee gaat het hard waaien, kracht 7, en ook verder het land in komt een straffe bries te staan. In vrijwel de gehele noordelijke helft van Europa is het uitermate buiig, zo ook bij ons. Met een beetje geluk is het ’s middags in de westelijke provincies wel wat droger. Nergens wordt de 20 graden nog gehaald, de temperatuur blijft steken die dag bij zo’n 16 à 17 graden.