Nu nog een lieve moslim

Jonge, goed opgeleide moslima’s stellen steeds hogere eisen aan hun partner.

‘Buro Oulfa’ laat ze met elkaar daten. Niet trouwen is namelijk geen optie.

Stel het je voor: Fatima, ongeduldig wachtend in een café in Amsterdam. „Als hij maar geen hond heeft”, tobt ze. Als haar date, Mohammed, verschijnt, is ze op slag verliefd. „Die had ik op eigen houtje nooit gevonden”.

Zo – tenminste, als je geluk hebt – kan het lopen, wanneer je je inschrijft bij ‘Buro Oulfa’, een relatiebemiddelingsbureau speciaal voor islamieten. „Een gat in de markt”, zegt oprichtster Hayat Aljedyan-Elbouk. „Vooral hoogopgeleide moslima’s hebben steeds meer moeite een geschikte huwelijkskandidaat te vinden”.

In haar ruime appartement in Amsterdam Zuid – dat eveneens fungeert als bemiddelingskantoor – vertelt Aljedyan-Elbouk gedreven over haar werk, af en toe onderbroken door de Sex And The City-ringtone van haar werktelefoon. Aljedyan-Elbouk: „Moslima’s zijn steeds vaker hoogopgeleid. Ze studeren langer door. En als je druk bent met het halen van je diploma, is er geen tijd om een partner te zoeken”. Niet trouwen is geen optie binnen de islamitische cultuur. De druk om tijdig een huwelijkskandidaat te vinden, neemt bij deze groep daarom steeds meer toe.

Bovendien stellen deze singles steeds hogere eisen aan een partner, zegt Aljedyan-Elbouk. „Ze willen geen moederskindjes, hij moet Nederlands spreken, en niet werkloos thuis zitten”, somt ze de eisen op. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken willen ze het liefst een mannelijke man, maar wel zónder baard. „En dat”, vertelt ze lachend, „is juist typisch voor de Marokkaanse man. Die zíjn nu eenmaal behaard!” Tenslotte moet de partner hetzelfde niveau hebben, qua werk en opleiding.

Datzelfde constateerden ook de auteurs van het rapport Van Allah tot Prada, dat vorige maand verscheen. Zij deden in opdracht van Forum (Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling) onderzoek naar trends onder jonge Marokkanen en Turken in Nederland. De concurrentiestrijd onder hoogopgeleide moslimvrouwen bij het zoeken naar een geschikte partner zou „moordend” zijn. „Een probleem is, dat die vrouwen heel geëmancipeerd zijn”, vertelt Berfin Yesilgöz, één van de onderzoekers. „Ze willen hun carrière niet opgeven, terwijl mannen dat vaak nog wel verwachten”.

Aljedyan-Elbouk zoekt de verklaring voor de partnerproblematiek vooral in het generatieverschil. De grote groep hoogopgeleide vrijgezelle moslima’s is rond de dertig. De leeftijd van de voor deze groep huwbare mannen, ligt tien jaar hoger, rond de veertig. En juist die groep voldoet vaak niet aan de eisen van de vrouwen. „Dat zijn vooral mannen die hebben gestudeerd in land van herkomst, hier op latere leeftijd naar toe zijn gekomen, een cursus NT2 hebben gevolgd en nu heftruckchauffeur zijn”, vertelt ze. „De hoogopgeleide moslima’s kún je niet koppelen aan die mannen. Dat werkt niet”.

Maar waarom gaat deze groep vrijgezellen dan niet naar een regulier relatiekantoor? Bestaande bureaus bieden geen uitkomst voor islamitische singles, zegt Aljedyan-Elbouk. De bureaus hebben simpelweg te weinig moslims in hun bestand. Bovendien heeft zij een beter beeld van de wensen van haar cliënten. „Ik ben zelf moslim. Ik begrijp de eisen die islamieten aan een partner stellen. Voor een niet-moslim is het misschien allemaal een pot nat, maar een streng gelovige is nu eenmaal moeilijk te matchen met een liberaal en een Turk gaat niet samen met een Koerd. Mij klinken zulke verschillen bekender in de oren”.

Merel Mönch van de Algemene Vereniging Relatiebureaus (AVR) juicht het initiatief toe. Reguliere bureaus hebben islamitische singles weinig te bieden, zegt Mönch. Er bestaan al wel websites waar moslims contact kunnen zoeken met andere vrijgezellen, maar een bemiddelingskantoor als Buro Oulfa kent Nederland nog niet. Aljedyan-Elbouk: „Voorheen waren de ouders het relatiebureau. Zij regelden een huwelijkskandidaat. Er stond altijd wel een verre neef in Marokko klaar”. Maar het Nederlandse overheidsbeleid is inmiddels zo streng, dat trouwen met iemand uit het land van herkomst niet zo gemakkelijk meer gaat. „Nu nemen Islamitische jongeren veel meer het heft in eigen hand. Ik wil hen helpen een partner te vinden”.

Ben je zelf single en moslim? Surf naar www.buro-oulfa.nl

    • Lineke Nieber