Nieuw beeld bij ‘9/11’

De Amerikaanse regering heeft gisteren videobeelden vrijgegeven van de aanslag op het Pentagon, op 11 september 2001. Tot nu toe waren enkel stills van deze beelden openbaar. Hierop was slechts een grote oranje vuurbal te zien – en niet het vliegtuig of de inslag. Dat gaf voeding aan talloze complottheorieën, waarin onder meer wordt gesteld dat het leger van de VS zelf een raket op het ministerie afvuurde en dat de gekaapte vlucht 77 eigenlijk door straaljagers is neergehaald.

Op de videobeelden is een witte stip te zien – die zou kunnen doorgaan voor de neus van de laagvliegende Boeing 757. Daarna verschijnt een vage witte flits, direct gevolgd door de explosie.

De regering-Bush gaf de beelden van de twee bewakingscamera’s pas vrij nadat een conservatieve actiegroep hiertoe een verzoek had ingediend op basis van de Wet op Vrijheid van Informatie. Volgens deze Judicial Watch, is het „belangrijk om al hetgeen dat vastgelegd is over de terreuraanslagen, openbaar te maken”.

Eind 2004 beval de rechter de regering al de beelden openbaar te maken, maar die weigerde dit omdat ze nog als bewijsstuk zouden dienen in de rechtszaak tegen Zacarias Moussaoui, de zogenoemde ‘20ste kaper van 9/11’. (AP)

www.judicialwatch.org/flight77.shtml