Musea slaan slag op veiling art deco

De veiling gisteren bij Christie’s van de collectie van Frans Leidelmeijer, kenner van de Nederlandse art nouveau en art deco en bekend van het tv-programma Tussen kunst & kitsch, heeft 1,3 miljoen euro opgebracht.

De Nederlandse musea hebben actief op de veiling ingekocht. Het allerlaatste lot, een blauw-zwarte stoel van Vilmos Huszar, ging voor 24.000 euro naar Museum de Lakenhal in Leiden. Conservator moderne kunst Rob Wolthoorn: „Deze stoel betekent een mooie upgrading van onze collectie uit de periode van De Stijl, die in Leiden werd opgericht. Van Theo van Doesburg, die hier om de hoek woonde, hebben we een paar schilderijen en glas-in-lood werken. Onlangs hebben we een groot raam verworven van Harm Kamerlingh Onnes en in de collectie zit ook werk van Hendrik Valk, die geen lid wílde worden van De Stijl maar wel verwant werk maakte. Deze stoel van Huszar komt vermoedelijk uit de nalatenschap komt van de architect Oud.”

Het Haags Gemeentemuseum betaalde 30.000 euro voor een portret dat Jan Toorop in 1903 maakte van de heer Joostens, die vervolgens zelf de lijst ontwierp. Het Drents Museum breidde haar collectie uit met een eiken en coromandel tafel van Theo Nieuwenhuis uit ongeveer 1900. Het Stedelijk Museum Amsterdam kocht een glazen automascotte van Lucienne Bloch en een dressoir van Michel de Klerk.

De meeste objecten gingen over in particuliere handen. Een bronzen klok van Toon Raedeker in de Amsterdamse School-stijl uit ongeveer 1920 werd gekocht door de particuliere Collectie Meentwijck, die in Nederlands toegepaste kunst uit 1880-1940 is gespecialiseerd en in een pand van architect De Bazel is gevestigd. „Er is voor zo ver bekend maar één van deze klokken gemaakt’’, zegt eigenaar D. Nienhuis. „De meeste mooie stukken uit deze periode staan inmiddels in Amerika en Japan.” De hoogste opbrengst (60.000 euro) was er voor vijf koperen hanglampen van Theo Nieuwenhuis.