Kroes trekt steun voor Verdonk in

In de VVD groeit de kritiek op minister Verdonk. Commissaris van de koningin Ed Nijpels roept Verdonk op haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap in te trekken. Eurocommissaris Kroes steunt haar niet meer.

Zou zij wel lijsttrekker worden, dan zou dat volgens deze twee partijprominenten tot problemen en verdeeldheid leiden in de VVD.

Ed Nijpels, commissaris van de koningin in Friesland, doet „een dringend beroep op Rita Verdonk om zich terug te trekken als kandidaat-lijsttrekker van de VVD”. Nijpels: „Zij is te beschadigd geraakt door de kwestie van Ayaan Hirsi Ali. (...) Ik acht haar niet in staat om de VVD bij elkaar te houden.” Als Verdonk de strijd om het lijsttrekkerschap wint, dan „wordt de VVD een verscheurde partij”, vreest Nijpels. „Ik ben van een voorstander van Rutte een tegenstander van Verdonk geworden. Ik vind dat ze het niet kan.”

Eurocommissaris Neelie Kroes, die Ayaan Hirsi Ali bij de VVD haalde, liet vandaag weten dat ze haar steun voor de kandidatuur van Verdonk intrekt. „Ik ging voor het vrouwenticket en wilde graag een vrouw als lijsttrekker hebben”, zei Kroes. „Na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen geniet zij niet langer mijn steun. (...) Ik heb Rita ook gevraagd mijn naam van haar website te halen.” Kroes steunt nu Mark Rutte.

Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Teldersstichting, steunt de oproep van Nijpels. „Verdonk is flink beschadigd uit het debat gekomen. Ze heeft laten zien dat ze niet de bekwaamheid heeft om lijsttrekker te worden.” Hij verwacht echter niet dat ze zich terug zal trekken. „Afsplitsingen verwacht ik niet, maar er komt wel gedonder. Ze heeft veel kwaad bloed gezet in de partij.”

Geert Dales, burgemeester van Leeuwarden: „Ik vind niet dat Verdonk zich terug moet trekken als kandidaat-lijsttrekker. Maar als ze het wordt, zullen de zeeën hoog gaan. Er zullen een hoop mensen weglopen en er zullen mensen bijkomen, van wie je je kunt afvragen of we erop zitten te wachten.”

Jan Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, wil niet zeggen wie zijn voorkeur heeft voor het lijsttrekkerschap. „Verdonk is in haar eigen zwaard van daadkracht gevallen. Ze heeft zichzelf nodeloos in moeilijkheden geplaatst en dat moet je in de politiek als een beschadiging opvatten.”

VVD-Kamerlid Aptroot, die Verdonk openlijk steunt, trekt zijn steun niet in. „Neelie Kroes maakt een eigen afweging, dat is prima, Maar ik vind dat Rita goed heeft gehandeld.”

Zijn collega in de fractie Bibi de Vries vindt Verdonk niet geschikt voor het lijsttrekkerschap. „Maar dat vond ik al voor deze affaire”, zegt ze. De Vries hoopt dat Verdonk „aanvoelt wat er aan politiek aan de hand is en dat ze zich realiseert dat de Kamer zo massaal kritisch op haar is”.