Italië heeft een nieuw kabinet

Italië heeft een nieuwe regering. Vanmiddag wordt het kabinet van premier Romano Prodi beëdigd door president Napolitano. „Iedereen is tevreden, maar misschien niet iedereen blij”, zei Prodi op weg naar de president. Morgen zal hij zijn regeringsprogramma verdedigen in de Senaat, maandag in het Huis van Afgevaardigden.

De nieuwe premier ziet het als zijn eerste taak om „de spanningen te verminderen” tussen links en rechts. Verder zal hij direct moeten beginnen met het op orde brengen van de begroting en het hervormen van het land, zodat Italië de concurrentie met het buitenland opnieuw aankan.

Hoofdrolspeler is daarbij de nieuwe minister van Economische Zaken, Tommaso Padoa Schioppa, oud-lid van de directie van de Europese Centrale Bank. Andere belangrijke posten worden vervuld door twee ex-premiers. Massimo D’Alema wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier. Giuliano Amato wordt minister van Binnenlandse Zaken. Francesco Rutelli van de partij La Margherita wordt minister van Cultuur en vicepremier. Oud-eurocommissaris Emma Bonino krijgt het ministerschap van Europese Zaken. De belangrijke post van Justitie gaat naar Clemente Mastella van de kleine katholieke partij Udeur, die in de aanloop naar de verkiezingen herhaaldelijk dreigde naar het kamp van Silvio Berlusconi over te lopen.

Berlusconi zelf heeft gisteren zijn functie van premier neergelegd, maar beklemtoonde in een persconferentie dat het niet om een vaarwel, maar om een „tot ziens” gaat. „Ik blijf de oppositieleider en de volgende kandidaat-premier.” Berlusconi wil op een „verantwoordelijke” wijze oppositie voeren, maar zal „van elke barst in de regeringscoalitie gebruik maken om de regering te laten vallen.” De ex-premier zal bovendien bij de nieuwe kamercommissies voor verkiezingszaken vragen om een hertelling van de in het buitenland uitgebrachte stemmen.

In een eerste commentaar op de samenstelling van de ministersploeg stelt de grootste krant van Italië, de Corriere della Sera, die Prodi steunde, dat de regering „linkser is dan verwacht”. De krant vraagt zich af of dat een grondige hervorming van Italië niet in de weg zal staan.