Inspecties EU bij energiebedrijven in zes landen

Brussel, 17 mei. De Europese Unie heeft gisteren onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij gas- en elektriciteitsbedrijven in zes landen. De bedrijven hebben mogelijk Europese regels op het gebied van mededinging overtreden. Dat heeft een woordvoerder van Europees Commissaris Kroes (Mededinging) vanmiddag bevestigd. De namen van de bedrijven zijn niet bekend gemaakt. Het gaat om gasbedrijven in Duitsland, Italië, Frankrijk, België en Oostenrijk en om elektriciteitsbedrijven in Hongarije. Kroes is bezig met een groot onderzoek naar de gas- en elektriciteitssector. Ze maakt zich zorgen over obstakels voor verdere liberalisering, zoals langlopende contracten die het nieuwkomers moeilijk maken. Zorg is er ook over hoe de Spaanse en Franse regeringen nationale `energiekampioenen` creëren. Brussel streeft naar één geliberaliseerde Europese energiemarkt.