In een vrachtwagen door Brazilië

Cinema, Aspirins & Vultures (Cinema, Aspirinas e Urubus). Regie: Marcelo Gomes. Met : Peter Ketnath, João Miguel, Mano Fialho. In: 4 bioscopen.

De Braziliaanse film Cinema, Aspirins & Vultures weet op inventieve wijze variaties te verzinnen op het laten zien van twee (en soms drie) personen die voor in een vrachtwagen zitten. Terwijl ze praten en door het dorre en droge Braziliaanse landschap rijden, worden ze van voren gefilmd, van opzij, met soms de een scherp in beeld en dan weer de ander. De vrachtwagen wordt bestuurd door Johann, een Duitser die de Tweede Wereldoorlog ontvlucht is en in de regio Sertão probeert aspirines aan de man te brengen. Hij pikt onderweg een lifter op. Bij het beluisteren van de mooie muziek van Carmen Miranda en Francisco Alves op zijn radio hoort Johann berichten over de oorlog in Europa die onverbiddelijk het eindpunt van hun reis zullen bepalen.

Het vooral sfeervolle regiedebuut van Marcelo Gomes, dat hij ontleende aan een verhaal van zijn opa, overtuigt meer in de ontkleurde beelden – waarbij het landschap steeds overbelicht is – en de vrij precieze historische reconstructie van een tijdperk dan als verhaal. Dat kabbelt wat voort, met personages die niet tot leven willen komen.

    • André Waardenburg