Hirsi Ali in beroep

Ayaan Hirsi Ali zal zich verzetten tegen de voorlopige constatering van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) dat ze nooit Nederlander is geworden. Dat zei Hirsi Ali gisteren tijdens de persconferentie waarop ze haar vertrek uit de Kamer bekendmaakte.

Hirsi Ali’s belangen zullen naar verluidt worden verdedigd door het Amsterdamse advocatenkantoor Böhler, Franken, Koppe, Wijngaarde. Dit kantoor heeft ook enkele terreurverdachten als cliënt, van wie sommigen Hirsi Ali doodwensen. Advocate B. Böhler wilde vanmorgen desgevraagd „bevestigen noch ontkennen” of haar kantoor Hirsi Ali zal bijstaan en of er wellicht tegenstrijdige belangen aan de orde zijn.

Hirsi Ali weigerde tijdens de persconferentie, op advies van haar advocaat, in te gaan op vragen over haar verblijfsstatus en haar naturalisatie, die volgens Verdonk niet rechtsgeldig is omdat Hirsi Ali een verkeerde naam en een verkeerde geboortedatum had opgegeven. Hirsi Ali heeft zes weken de tijd om daarop te reageren. Tijdens het Kamerdebat van gisteravond zei Verdonk dat Hirsi Ali tijdens die zes weken nog Nederlander is. Volgens Verdonk zou Hirsi Ali in die tijd moeten aantonen dat ze toch geen onjuiste informatie heeft gegeven over haar naam en geboortedatum. Dat was het enige verweer, aldus Verdonk, waardoor Hirsi Ali het Nederlanderschap zou kunnen behouden. Verdonk zei gisteravond ook dat Hirsi Ali zonder problemen een visum kan aanvragen voor de Verenigde Staten, waar ze gaat werken, ook al heeft ze straks wellicht geen Nederlands paspoort meer. Zij heeft volgens Verdonk dan genoeg aan haar vluchtelingenpaspoort.

Hirsi Ali heeft gistermiddag een gesprek gehad met de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Roland Arnall, over haar beveiliging in de VS. Die beveiliging zou zijn geregeld.