Herinnering aan vrede

CD Osvaldo Golijov: Ayre en Berio: Folksongs. Dawn Upshaw en The Andalusian Dogs. *****
CD Osvaldo Golijov: Ayre en Berio: Folksongs. Dawn Upshaw en The Andalusian Dogs. *****

CD

Osvaldo Golijov: Ayre en Berio: Folksongs.

Dawn Upshaw en The Andalusian Dogs.

„Met een kleine buiging verandert een melodie van joods naar Arabisch naar christelijk,” zegt componist Osvaldo Golijov (1960) in het begeleidende boekje over zijn Ayre (2004). Veertig jaar na Berio’s Folksongs, dat ook op de cd staat, schreef hij een eigentijds complement. Zijn intentie is ondubbelzinnig: te herinneren aan een tijd dat Joden, Christenen en Arabieren relatief vreedzaam samenleefden op het Andalusisch schiereiland. Hun muzikale tradities worden in Ayre dan ook op voet van gelijkwaardigheid aangehaald.

Goed aan Golijovs benadering is dat hij volksmuziek niet neerzet als een puur, onbedorven en vooral onveranderlijk verschijnsel. Natuurlijk, net als bij Berio zijn er suikerzoete ballades – hoor het lieflijke Sueltate las cintas, een nieuw gecomponeerd ‘volksliedje’. Evengoed is er echter de commerciële volksmuziek, gemoderniseerd met blikkerige drumcomputers en synthesizers. De kitscherige contrasten in Wa habibi zijn zeer herkenbaar.

Upshaw zingt alles met uitstekend tekstgevoel en gepaste pathetiek, waarbij ze soms doet denken aan Cathy Berberian voor wie Berio zijn Folksongs schreef. Het begeleidende ensemble is óók nog eens de moeite waard. Heerlijk bijvoorbeeld, wanneer klarinettist David Krakauer even klezmeriaans mag uithalen.

    • Jochem Valkenburg