‘Euronext bespreekt fusie met beurs van New York’

Euronext, de effectenbeurs van Amsterdam, Brussel en Parijs, voert fusiegesprekken met de beurs van New York over een mogelijk samengaan. Dat meldden buitenlandse kranten gisteren.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal en de Britse Daily Telegraph heeft de Franse bestuursvoorzitter van Euronext, Jean François Théodore, de afgelopen dagen verschillende ontmoetingen gehad met de topman van de New York Stock Exchange (NYSE), John Thain, om over een mogelijk samengaan te spreken. Beide kranten baseren zich op anonieme bronnen. Een woordvoerder van Euronext wil geen commentaar geven.

Euronext, de combinatie van de aandelenbeurzen in onder meer Parijs, Brussel en Amsterdam, was lange tijd kandidaat om de effectenbeurs van Londen over te nemen, maar haakte begin deze maand af. Anders dan verwacht bracht Euronext uiteindelijk geen concreet overnamebod uit, nadat de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een substantieel belang had opgebouwd in de London Stock Exchange (LSE).

Enkele grootaandeelhouders van Euronext dringen al geruime tijd aan op een fusie met de effectenbeurs in Frankfurt, Deutsche Börse. Hoewel er wel gesprekken gaande zijn tussen beide bedrijven, voelen bestuurders en commissarissen van Euronext er niet voor.

Euronext heeft een fusie met de Duitsers weliswaar een „serieuze optie” genoemd, maar wil nadrukkelijk ook andere „strategische opties” onderzoeken. In februari verklaarde Euronext dat er met Deutsche Börse verschil van inzicht is over onder meer de bedrijfsvoering en organisatie van het beursbedrijf.

Over een week houdt Euronext zijn aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Op voorspraak van het Amerikaanse investeringsfonds TCI wordt daar een fusievoorstel met Deutsche Börse in stemming gebracht. De leiding van Euronext adviseert de aandeelhouders om tegen te stemmen. Théodore heeft aangekondigd zijn visie op het consolidatieproces toe te lichten en aan te geven hoe de verschillende gesprekken hierover lopen.