Ecuador naast Occidental

De Ecuadoriaanse regering heeft maandag het contract verbroken waaronder de Amerikaanse oliemaatschappij Occidental olie wint in het land. Ook liet ze beslag leggen op bedrijfsgoederen ter waarde van 780 miljoen euro.

De olievelden zullen op korte termijn herverkocht worden aan een nieuwe buitenlandse koper. Mogelijk gebeurt dit in een joint-venture van staatsoliemaatschappij Petroecuador met een Latijns-Amerikaans of Chinees bedrijf.

De Amerikaanse regering heeft in een reactie besloten om gesprekken met het Zuid-Amerikaanse land over een vrijhandelsverdrag op te schorten. In maart liepen deze onderhandelingen al ernstige averij op toen Ecuador een hoger belastingtarief invoerde voor buitenlandse oliebedrijven.

Ecuador beschuldigt Occidental er van dat het in 2000 40 procent van de olievelden ‘illegaal’ doorverkocht aan het Canadese EnCana, dat inmiddels is opgekocht door een Chinees consortium. Slepende onderhandelingen tussen de regering en Occidental leidden niet tot een overeenkomst, waarna energieminister Ivan Rodríguez onlangs tot confiscatie besloot. President Alfredo Palacio schaarde zich maandag achter dit besluit.

Functionarissen zeiden gisteren te verwachten dat de staat nu jaarlijks 100 miljoen dollar meer aan olie-opbrengsten op kan strijken. Occidental toonde zich „teleurgesteld” en vroeg om „opheldering”.

Oxy, zoals Ecuadors grootste buitenlandse investeerder in de volksmond heet, ligt slecht in de publieke opinie. Vooral het arme, inheemse deel van de bevolking eist een groter aandeel in de olie-inkomsten; een aloude eis die door de huidige hoge olieprijzen aan populariteit wint. Ook zijn de bewoners van de oostelijke olieprovincies boos over de schade die de industrie toebrengt aan het regenwoud. De laatste acht maanden moest het leger tweemaal ingrijpen bij rellen en straatprotesten tegen onder meer Occidental.

In de campagne voor de presidentsverkiezingen, gepland voor oktober, is ‘Oxy’ een van de hoofdthema’s. (AP, Reuters)