Duizend covers van ‘Rolling Stone’ op een rij

Deze week brengt ’s werelds bekendste Amerikaanse muziekblad Rolling Stone zijn duizendste editie uit. Sinds 1967 is een plekje op de cover van het tijdschrift het summum van de carrière van een popartiest. Of, zoals Dr. Hook And The Medicine Show ooit zong: ,,Wanna see my picture on the cover / Wanna buy five copies for my mother / Wanna see my smilin’ face / On the cover of the Rolling Stone.” Op de jubileumcover, gedrukt in een oplage van twee miljoen exemplaren, staat een hologram met een verzameling aan kunstenaars, bekendheden en popsterren. Ook die met Dr. Hook staat daar: cover nummer 131 verscheen in 1973.

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon groeide Rolling Stone uit van tijdschrift voor popcultuur tot een magazine dat politiek stelling nam. Het blad werd serieus genomen toen onder meer Hunter S. Thompson zijn ‘gonzo-journalistiek’ in Rolling Stone bedreef – een schrijfstijl waarbij de feiten niet altijd het belangrijkste element van een verhaal waren.

Ook fotografe Annie Leibovitz drukte haar stempel op Rolling Stone. Haar portretten van popsterren sierden de voorpagina 142 keer. Een van de bekendste covers is de foto waarop John Lennon naakt Yoko Ono omhelst. Enkele uren na het maken van die foto werd Lennon vermoord.

De laatste jaren zijn er opvallend veel halfnaakte vrouwen en mannen op de cover van Rolling Stone te zien. Zo toonde actrice Jennifer Aniston het publiek haar blote billen.

En tussen de popsterren door is er bij het muziekblad nog steeds ruimte voor politieke statements: op cover nummer 999 wordt George W. Bush tot ‘allerslechtste president’ gebombardeerd.

Alle duizend covers van Rolling Stone zijn te bekijken oprollingstone.com/photos/covers