De bizarre fruitmand

Nodig: 400 g blauwe bessen; 4 eieren; 50 g suiker; 150 ml crème fraîche; 250 ricotta; 1 theel. vanille-extract; 20 g boter

De culipolitie kan zich mateloos ergeren aan mensen die in december zo nodig aardbeien en asperges moeten eten. De boodschap is: mens, houd je aan de seizoenen. Toch krijgen mensen die midden in de winter naar een subtropisch zwemparadijs vliegen er zelden met de lust-onderdrukkende mattenklopper van langs. In Engeland wordt door supermarkten snel ingesprongen op de behoefte aan wat anders, aan wat ‘sophisticated food’ wordt genoemd. Binnenkort bieden supermarkten bizarre vruchten en groenten in vreemde kleuren, formaten en vormen aan. Te koop zijn al rode bananen en watermeloen met geel vruchtvlees, die zullen worden aangevuld met perziken en nectarines die niet omrollen omdat ze een platte onderkant hebben, de zwarte ‘nacht’abrikoos, de abripru (in Engeland pluot), een kruising tussen een abrikoos en een pruim en kiwi’s die niet groen maar rood van kleur zijn. In de keuken kan worden gewerkt met paarse wortels, blauwe aardappels, zwarte tomaten en roze gestreepte Chioggia-bieten. Gehoopt wordt dat aan chips verslaafde kinderen zich tot deze nieuwe – maar wel duurdere – producten aangetrokken voelen. Maar we zijn er nog niet: fruit met prik is in aantocht. De Amerikaanse firma Fizzy Fruit is in staat aan het water dat van nature in vruchten voorkomt koolzuur toe te voegen, waardoor het fruit op de tong prikt. Voorlopig zal dit fruit, voorgesneden, via cateraars op scholen worden verstrekt. Een recept voor een nagerecht voor 4 personen: ricottataart met blauwe bessen. Smeer de zijkanten en bodem van een lage vuurvaste ronde schaal in met boter. Verwarm de oven voor op 160° C. Klop met een mixer de eieren, suiker, crème fraîche, ricotta en het vanille-extract door elkaar. Giet de helft van dit mengsel in de schaal, die 10 minuten de oven in gaat. Dit kort voorbakken voorkomt dat de bessen meteen naar de bodem zakken. Strooi na de eerste baksessie de gewassen en uitgelekte blauwe bessen in de schaal en giet de rest van het eimengsel in de schaal. Bak nog eens ca. 35 minuten. Controleer of de inhoud van de vorm stevig aanvoelt. Besprenkel de taart, die lauw of koud wordt gegeten, eventueel met wat crème de cassis.

Anne Scheepmaker

Morgen: Sinaasappellikeur.

    • Anne Scheepmaker