Britten krijgen zorg in Europa vergoed

Rotterdam. Britten die zich in een ander Europees land medisch laten behandelen moeten de kosten daarvan in beginsel vergoed krijgen door het Britse gezondheidsstelsel NHS (National Health Service). De bestaande NHS-regeling voor medische zorg in het buitenland voldoet niet aan de Europese maatstaven. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren bepaald. De NHS is een volledig publiek stelsel. Het wordt betaald uit de algemene middelen en behandelingen worden gratis verstrekt. Medische zorg in een ander EU-land kan, maar dat is door de NHS slecht geregeld, aldus het Hof. De uitspraak betekent dat de Britse regering de NHS moet aanpassen. Londen heeft zich daartegen tijdens de behandeling van de zaak voor het Hof fel verzet. De zaak was aanhangig gemaakt door Yvonne Watts. Zij moest in Engeland zó lang op een heupoperatie wachten, dat ze daarvoor uitweek naar Frankrijk. De NHS weigerde vervolgens de operatie te vergoeden. Volgens het Hof was die Britse procedure ondermaats.