Beursgang, drie letters

Vraag: over welke beursintroductie gaat dit?

Hints: het is mei, een financiële dienstverlener wil naar de beurs, het bedrijf heeft een provinciaals karakter, de verkopende aandeelhouder wil dat vooral particuliere beleggers intekenen. En, oja, kort voor de geplande notering, krijgt de beurs een tikkie.

Als voortekenen bedriegen kan bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van de SNS Reaal Groep morgenochtend met een gerust hart op de gong van Amsterdamse beurs slaan.

Maar bijgelovigen zullen de omstandigheden van de beursgang van de bankverzekeraar uit Utrecht angstvallig veel vinden lijken op die van de DSB Groep uit Noord-Holland.

Precies zes jaar geleden, mei 2000, was de financiële wereld in de ban van de beursgang van Dirk Scheringa. Hij wilde bijna 330 miljoen euro ophalen, waarvan hij als enig aandeelhouder ruim een derde in eigen zak zou steken. Na de beursgang zou Scheringa 67 procent van het bedrijf in handen houden.

Morgen hoopt SNS Reaal Groep ook een derde van het bedrijf naar de beurs te brengen. De opbrengst, tussen 1,1 miljard en 1,3 miljard euro, is voor het overgrote deel bestemd voor de huidige enig aandeelhouder, de Stichting Beheer SNS Reaal. Het bedrijf zelf houdt er zo’n 400 miljoen euro aan over, waarmee het zich wil storten op de overnamemarkt voor kleine en middelgrote verzekeraars.

SNS Reaal, dat vooral buiten de Randstad actief is, ziet een groot deel van de te verkopen aandelen graag in handen komen van de particuliere belegger. Een grote reclamecampagne (SNS Reaal gaat naar de beurs. Ga je mee?) moest het publiek daarvoor interesseren. Dirk Scheringa wil van DSB ook een ‘volksaandeel’ maken. Een kostbare campagne had hij niet nodig. Hij kreeg in de media voldoende free publicity.

Maar toen. Op het laatste moment, in de nacht van 25 op 26 mei 2000, besloot Scheringa af te zien van de beursnotering. Het ’boek’ was weliswaar ruim overtekend, maar de belangstelling van de gewone belegger was volgens hem te laag – afgeschrikt door het slechte beursklimaat van die dagen. De AEX-index was in de voorafgaande weken grillig geweest, met een daling van ruim 5 procent in mei.

Ook nu, daags voor de beursgang van SNS, kreeg de beurs een klap te verwerken. Begin deze week stond de AEX eveneens ruim 5 procent onder het niveau van eind april.

Overigens: SNS speelde zelf een rol in mislukte beursavontuur van DSB. Daags voor D-day was effectendochter SNS Securities uit het begeleidende bankensyndicaat gestapt.

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen