Appel begraven in Parijs

Beeldend kunstenaar Karel Appel is gistermiddag begraven op kerkhof Père-Lachaise in Parijs. Dat heeft de Karel Appel Stichting laten weten.

De uitvaart had plaats in kleine kring. Vooraf was niet gezegd waar en wanneer de kunstenaar, die op 3 mei stierf in zijn woonplaats Zürich, zijn laatste rustplaats zou vinden.

Appel woonde ook enige tijd in Parijs. Hij voelde zich in het naoorlogse Nederland slecht begrepen. „In Nederland was ik toen een verschoppeling. Niet alleen moesten ze niets hebben van vernieuwingen in de kunst, maar überhaupt niet van schilderkunst, van artiesten”, verklaarde hij later. In Parijs nam zijn loopbaan een belangrijke vlucht.

Het eeuwenoude Père-Lachaise herbergt de stoffelijke resten van vele beroemdheden, onder wie beeldend kunstenaars als Modigliani, Corot, Doré, Ingres en Ernst. Ook kunstenaars als De Balzac, De la Fontaine, Molière, Proust, Rossini, Callas, Piaf, Bécaud, Bizet, Grapelli, Chopin, Morrison en Wilde liggen er. Op 17 juni is er een herdenkingsbijeenkomst in het Concertgebouw in Amsterdam.

De Amsterdamse vestiging van veilinghuis Sotheby’s verkoopt volgende week schilderijen, een gouache en grafiek van Appel. „Het schilderij Head uit 1951 is een Cobra-werk pur sang en is duidelijk geïnspireerd op kindertekeningen. Het doek is gesigneerd en gedateerd en heeft een richtprijs van 50.000 tot 70.000 euro”, zei een woordvoerster gisteren. Een ‘action painting’ van Appel uit 1958 wordt geschat op 30.000 tot 40.000 euro. Komend weekeinde is op de zogenoemde kijkdagen voor deze veiling ook het doek Deux oiseaux sur fond de fleurs (1951), dat in juni Londen wordt geveild voor naar schatting 300.000 euro. (ANP, AFP)