Advocaten Cees B. in cassatie tegen sluiten strafzaak

De advocaten van Cees B., die vier jaar ten onrechte vastzat voor de moord op een tienjarig meisje in een park in Schiedam, willen dat zijn strafzaak opnieuw wordt behandeld.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde twee weken geleden dat het openbaar ministerie (OM) geen recht meer heeft om Cees B. te vervolgen omdat inmiddels iemand anders definitief is veroordeeld voor de moord. Waarheidsvinding tijdens een strafproces is, zo oordeelde het hof, om die reden „niet meer aan de orde”. Het hof verklaarde het OM daarop niet ontvankelijk.

De advocaten Jacques Taekema en Gerard Spong hebben beroep in cassatie bij de Hoge Raad ingesteld tegen deze uitspraak. Volgens de beide raadslieden heeft het hof het begrip waarheidsvinding „te beperkt” uitgelegd. „Wij weten nu niet waaróm Cees B. ten onrechte is veroordeeld”, zegt Taekema. De commissie-Posthumus, ingesteld door het OM, onderzocht de fouten van politie en justitie in de Schiedammer Parkmoord, maar dat vinden de advocaten onvoldoende. „Het rapport van de commissie-Posthumus is kritisch, maar het is een rapport van het OM”, zegt Taekema. „Het laat een aantal vragen onbeantwoord. Advocaat-generaal Posthumus kon geen getuigen onder ede verhoren. Dat willen wij wel kunnen doen.”

In de uitspraak wees het hof erop dat Cees B. „andere wegen” openstaan om de misstanden in zijn zaak boven tafel te krijgen. Daarmee verwees het hof naar de aangifte die Taekema en Spong eerder al hebben gedaan tegen twee aanklagers van het OM. Zij zijn in hun ogen hoofdverantwoordelijk voor de fouten die zijn gemaakt tijdens de behandeling van de strafzaak van Cees B.

Justitie in Utrecht moet beslissen of de twee aanklagers hiervoor vervolgd zullen worden. Voor Taekema en Spong kan een eventuele strafvervolging van de beide aanklagers niet als vervanging dienen voor een volledig herzieningsproces. „De rechter moet een oordeel geven over de hele zaak”, vindt Taekema. De advocaten hopen dat de Hoge Raad de zaak terugstuurt naar een ander gerechtshof.

Cees B. werd in 2004 vrijgepleit nadat Wik H. de moord op het meisje had bekend.