7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

Metro

Routespelletjes! Wie daar van houdt, boft. Zelden eisen ze hoge strategie of diep gepeins, de essentie is een weggetje bouwen met hindernissen. Maar vrijwel altijd zijn ze spannend. En er zijn er genoeg. Reis door Europa, London Game en Transamerica. Bij een recente aanwinst, Metro, probeer je vanuit een groot aantal stations zo lang mogelijke routes naar een ander station te bouwen. De vraag waarom je op deze vreemde grondslag een metronet zou willen opbouwen, duikt wel even op, maar ach, het spel is zo mooi en zo overtuigend negentiende-eeuws uitgevoerd dat ik onmiddellijk dacht: `nou ja, dat ging zeker zo`. En we bouwden vrolijk ondergronds verder. Een groot voordeel is dat de spelregels in een paar minuten duidelijk zijn. Ik ken zelfs een Metro-enthousiaste zesjarige. Maar evengoed is het spelverloop intrigerend en complex, vooral door de kunstig bedachte metrobuiskaartjes. En toch, je kunt elkaar flink dwars zitten. Een goed geplaatst kaartje wijst een moeizaam opgebouwde metrobuis van een ander zó naar de verkeerde kant. (HS)

Queen Games, import: 999 Games, adviesprijs 24,95 euro

2 Mode

Passion for fashion

Dyanne Beekman presenteert een tweede seizoen van het modeprogramma Passion for Fashion. Elke week adviseert ze een kijker bij het vormen van een complete nieuwe look en geeft ze tips over de laatste trends. Sommige adviezen zal je al kennen - dat vintage deze zomer nog hotter is - maar hoe je je het best kan kleden voor een bruiloft is misschien onbekender terrein. Als ze maar niet weer begint over die zwarte spijkerbroek.

Net5, 21.30-22.35u.

3 VOETBAL

Finale Champions League: Barcelona-Arsenal

Barcelona en Arsenal staan vanavond in Parijs tegenover elkaar in de finale van de Champions League voetbal. Studio Sport spreekt net voor de Nederlands getinte wedstrijd met Barcelona-coach Frank Rijkaard. Er is ook extra aandacht voor de sterren Ronaldinho van Barcelona en Thiery Henry van Arsenal. De analyse voor, tijdens en na de wedstrijd gebeurt door het orakel himself, Johan Cruijff.

Ned. 2, 20.02-23.00u.

4 meer voetbal

Jong Oranje - Jong Duitsland

Ter voorbereiding op het EK in Portugal speelt Jong Oranje vanavond in Doetinchem een oefenwedstrijd tegen Jong Duitsland. De laatste oefenwedstrijd voordat op 23 mei het EK begint. Jong Oranje speelt op 24 mei de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Denemarken en Italië. Coach Foppe de Haan zal Huntelaar wél meenemen.

Talpa, 18.00-20.30u., met voorbeschouwing[br/]

5 Game

Championship Manager

De Championship Manager-serie geldt al jaren als dé voetbalmanager-simulatiegame. De opdracht is simpel: zo goed mogelijk presteren met een voetbalclub naar keuze uit een van de vele competities. De uitvoering is echter complexer dan dat. Als manager moet je niet alleen de opstelling en de tactiek bepalen, maar ook de financiën beheren, de trainingen verzorgen, de staf aanstellen en op goede voet blijven met de media. Een helse taak. Het realisme is voor een simulatiegame onontbeerlijk, maar bij CM 2006 - de laatste versie - bijna een minpunt: door de enorme database aan informatie is het spel soms traag en kom je als volgeboekte manager nauwelijks nog aan de volgende wedstrijd toe. Een game voor diehards dus, die het niet erg vinden om na drie nederlagen op rij door hun eigen computer op straat te worden gezet. (RW)

Voor de PC, PS2, PSP en Xbox, vanaf 35 euro, www.championshipmanager.co.uk[br/]

6 Slapen

Perfect Body dekbedovertrek

Een hilarisch dekbedovertrek, anders kan je niet zeggen. En door de houding en schaduwen doen de lichamen nog vrij realistisch aan. Draai je het dekbed om, dan zie je de ruggen. Ook al lig je als zeekoe onder de dekens, deze hoes houdt de schijn goed op. Jammer dat er geen kussenslopen bij worden geleverd. Wendy van Bruggen heeft daar iets op gevonden, schrijft ze op bestel.nl: ,,Ik heb `m besteld, voor de kerst, voor mijn vriend! Omdat ik las dat er geen kussensloop bij zat, heb ik twee foto`s, van hem en mij op een kussensloop laten drukken! Errug leuk!!” Overigens blijkt dit product open te staan voor heel veel andere mogelijkheden. Zo zou Leo Veringmeier graag, anno 2006, ook een versie vrouw/vrouw en man/man zien. En Kana Verheul meldt: ,,Erg leuk! Maar wat als je donker bent...? Zou leuker zijn als er ook voor de andere 50 procent van Nederland een geschikt dekbed is.” (ML)

www.bestel.nl, 49,90 euro[br/]

7 Site-seeing

Slechtvalken

In het Brabantse plaatsje De Mortel staat een zendmast van KPN. In die zendmast bouwde vorig jaar een stel slechtvalken hun nest. Dit jaar zijn ze terug, en heeft Planet Internet wederom een webcam op het nest van de valken gericht. Vorig jaar werd de website met de belevenissen van de vogels 200.000 keer bezocht. Dit jaar zijn er vier jonkies uit hun ei gekropen. Op de site is meer te doen dan alleen kijken naar de op zichzelf al zeer verslavende beelden van het gewriemel en gepluk in het nest. Zo is er een prijsvraag uitgeschreven voor de lezertjes van Kidsplanet, waarin de beste namen voor de kuikens beloond zullen worden met een `verrassingspakket`. Ook aardig is de mogelijkheid om met andere vogelaars te chatten. Tot slot biedt de site handige links naar andere webcams die op dieren gericht staan, waaronder: ooievaars, kerkuilen en zeehonden. (BF)

www.planet.nl/slechtvalken, www.webcamlocator.com/animals[br/]

    • Rob Wijnberg
    • Hendrik Spiering
    • Marleen Luijt