‘Ze moeten niet denken dat ik een meisje ben’

Punkrocksters The Riplets en elektro-duo Drillem touren door het land met een curieuze muziekmix. ,,Rot op man, ik heb je wodka niet gestolen!”

The Riplets in de kleedkamer van studio Desmet in Amsterdam. V.l.n.r: Valesca en Janneke Riplet, Arjo Klingens. Foto Maarten van Haaff Riplets, studio Desmet, Amsterdam, 10 mei 2006, foto Maarten van Haaff
The Riplets in de kleedkamer van studio Desmet in Amsterdam. V.l.n.r: Valesca en Janneke Riplet, Arjo Klingens. Foto Maarten van Haaff Riplets, studio Desmet, Amsterdam, 10 mei 2006, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten ten

Herien Wensink

Ze zijn gaar, de leden van punkrock-meisjesgroep The Riplets. Anderhalf uur stonden Janneke Riplet (zang, bas), Valesca Riplet (drums) en Ryanne van Dorst (gitaar, zang) in de file tussen Rotterdam en Amsterdam, waar ze in het VPRO-radioprogramma 3voor12 staan met hun ‘ultimate crossfading chickrockpunkdance show’. Ze zijn wel vaker gaar, sinds ze als gelegenheidsformatie Driplets door het land toeren met Arjo Klingens van elektro-duo Drillem, laptop-dj Richard Veenstra en club-dj Lady Aïda.

Hun onwaarschijnlijke muziekmix wordt overal enthousiast ontvangen. Dat was even afwachten, want de gitaarrijke punkherrie van gillende meisjes gaat niet vanzelfsprekend samen met etherische elektro, of pompende house. Maar initiator Klingens wist dat het kon. Vorig jaar verzorgde ze een avond in Rotown, waar ze de gitaarrock van The Riplets en de dancebeats van Lady Aïda al succesvol samensmolt. Lady Aïda had al eens een remix gemaakt van het Riplets-nummer Hey Mickey, omdat ze het „een tof nummer” vond. ,,Dat is de voorwaarde voor een geslaagde samenwerking”, zegt ze, ,,dat je elkaars muziek waardeert.”

En je moet wel met elkaar overweg kunnen, natuurlijk. Dat lukt, hoewel ze volgens Janneke Riplet door hun uitgesproken persoonlijkheden soms hevig botsen. Bij de soundcheck vandaag is er een opstootje over Aïda’s verdwenen fles wodka. Ryanne: „Rot op man, ik heb jouw wodka niet gestolen!” Iemand anders blijkt de schuldige, en het leed is gauw vergeten.

De muzikale samenwerking verloopt harmonieus. Aïda: „Ik draai een plaat, en dan leggen de anderen er allemaal een eigen laag overheen.” Voor het project hebben de deelnemers gezamenlijk een paar nieuwe nummers gemaakt, soms met delen van bestaand eigen materiaal. Aïda: „In het begin ging dat echt met samples sturen over de e-mail: ‘zou dit passen?’ en: ‘luister dit eens!’”

Arjo Klingens is vooral enthousiast over het resultaat bij Your Love/Bug: „We hebben twee nummers, Your Love van The Riplets en Bug van Drillem, gewoon in elkaar geschoven, en dat werkt waanzinnig goed.” Tijdens het optredenblijkt het inderdaad een spannend nummer, met een organisch klinkende mix van opgewekt schreeuwende Riplets met hun gierende gitaren, en opzwepende, bezwerende beats voorzien van Klingens’ lome mompelzang.

Aïda denkt dat het samenvoegen van de nummers zo soepel ging omdat ze, met uitzondering van Richard, met alleen maar vrouwen zijn. „Vrouwen zijn kameleontischer, minder rigide. En beter in staat om hun eigen ego opzij te zetten. Maar het is hier geen theekransje hoor.”

Inderdaad worden schuttingtaal en platte humor niet geschuwd. Er wordt hevig gerookt en stevig bier gedronken. De fragiele Riplets, onopgemaakt en met bedhaar, sjouwen zelf met de zware apparatuur. Vlak voor het 3voor12-optreden slaat de ijdelheid kort toe. Valesca: „Bij mij zie je straks allemaal rode vlekken!” Arjo: „Ja, op de radio zeker.” Ryanne, in gevecht met haar foundation: „Hier mogen geen foto’s van gemaakt worden hoor! Ze moeten niet gaan denken dat ik een meisje ben, of zo.”

Het radio-optreden met in plaats van anderhalf uur een selectie van drie nummers verloopt niet helemaal naar tevredenheid. Aïda kan niet goed horen wat Richard doet, zodat ze er met haar beats hier en daar naastzit. Bijkomend nadeel bij een radio-uitzending: de fraaie, door Drillem ontworpen visuals zijn niet te zien. Janneke: „Dat moet eigenlijk wel. Het is toch een soort totaaltheater.”

In juni is hun gelegenheidsproject voorbij. Houden ze iets blijvends over aan hun samenwerking? Ryanne van Dorst: „Wij zijn er beter door geworden.” En wat zouden de techno-dj en het danceduo van The Riplets kunnen hebben opgestoken? „Wij hebben ze rock ’n roll geleerd.”

Driplets-tour t/m 2/6. Inl.: www.driplets.com; www.riplets.com; www.drillem.com.