Zappa inspireert zijn zoon Dweezil

Dweezil Zappa, gisteravond in de Heineken Music Hall, Amsterdam (Foto Lex van Rossen) 15-5-2006 ZAPPA PLAYS ZAPPA, DWEEZIL ZAPPA FOTO LEX VAN ROSSEN T.A.V. KUNSTREDAKTIE Rossen, Lex van

Concert: Zappa Plays Zappa. Gehoord: 15/5 HMH, Amsterdam-ZO.

Over de titel Zappa Plays Zappa kunnen we kort zijn: het is Dweezil Zappa die de muziek van zijn vader Frank levend houdt. Zoon Ahmet Zappa (een Amerikaanse televisiepersoonlijkheid) was betrokken bij de voorbereidingen maar laat zich niet zien, en Dweezil eigent zich het recht toe een greep te doen uit het enorme oeuvre dat vernieuwer, rocker, humorist en hedendaags componist Frank Zappa (1940-1993) naliet.

Het had met gemak een ‘Elvis The Concert’-achtige karaoke-avond kunnen worden, maar dat is beneden de waardigheid van de Zappafamilie. Weduwe Gail bestiert thuis de muziekbibliotheek en zoon Dweezil onderneemt een ‘Tour de Frank’, waarbij hij als gitarist en dirigent de grenzen van het Zappa-repertoire verkent.

Zijn bandleden noemt hij Zappa Robots: gretige jonge muzikanten die niet terugschrikken voor de moeilijkheid van Zappa’s muziek en zich in dienst stellen van het origineel, al is slaafs naspelen er niet bij. De opening van de tournee kwam gisteren stroef op gang. Het was soulzanger en multi-instrumentalist Napoleon Murphy Brock die er bezieling aan gaf, meteen al met het absurdistische Hungry Freaks Daddy.

Het loonde dat Frank Zappa niet zomaar een improviserend rockmuzikant was, maar een componist met serieuze aspiraties, die instructies naliet over hoe alles gespeeld moet worden. Zijn muziek werd getrouw uitgevoerd, maar de muzikanten kwamen pas los toen ze in Cheepnis een lossere lezing van zijn werk mochten geven.

Feest werd het na de pauze, toen oude Zappa-handlangers Terry Bozzio (drums) en Steve Vai (gitaar) de vrije hand kregen. Bozzio stuiterde achter trommels en cymbalen in The Black Page , Vai nam het indrukwekkend over in Peaches En Regalia en Zombie Woof, stukken die de signatuur van Frank Zappa droegen maar door Dweezil richting rock werden gestuwd.

De muziek van Frank Zappa leent zich voor nieuwe interpretaties. Napoleon Murphy Brock versprak zich door zijn oude werkgever de ‘sponsor’ van deze avond te noemen, waarop Dweezil zich haastte te zeggen dat het ‘inspirator’ moest zijn. Zo gek was het nog niet: Zappa als sponsor van een programma dat hij uit de hemel bestuurde. Niemand kon bandleden tot zulke hoogten stuwen, en op afstand doet hij dat nog steeds. Een avondje virtuoze jazzfusion van Bozzio of Vai zou snel saai worden, maar in dienst van hun oude meester schitterden ze. Het siert Dweezil, zelf geen beroerd gitarist, dat hij dienend aan het roer van het familiebedrijf wil staan. Hij heeft het in zich na dit veelbelovende begin van de tournee nieuwe wegen in te slaan. Precies zoals Frank Zappa, die geen nummer tweemaal hetzelfde speelde.

    • Jan Vollaard