Wilt u afronden?

We hadden het kunnen weten.

Twee weken geleden was de financiële consumentenman op bezoek bij de Financiën-man. Minister Gerrit Zalm praatte met Arthur Docters van Leeuwen, bestuursvoorzitter van financiële waakhond AFM over „diverse zaken rond de Autoriteit Financiële Markten”, zoals Zalm in zijn dagboek op internet noteerde.

Nu blijkt Docters van Leeuwen een gooi te willen doen naar een zetel in de Tweede Kamer voor de VVD.

In landen als de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk dat professionals uit het bedrijfsleven een tijd actief zijn in publieke dienst, doorgaans in een baaierd aan toezichthoudende gremia (beurstoezichthouder SEC, telecomcontroleur FCC), maar ook als minister.

Nederland heeft die traditie niet. Een overstap als die van advocaat Hendrik-Jan Biemond naar het openbaar ministerie (afdeling fraude) trekt hier ruimschoots aandacht. Een transfer naar de politiek wil nog wel eens teleurstellen, zie het ministerschap van mediaondernemer Herman Heinsbroek. Daarentegen bleken Bolkestein (Shell), Bos (Shell) en Rutte (Unilever) wel succesvol.

Regelmatige wisselwerking tussen privaat en publiek is bevorderlijk voor de kwaliteit van beide segmenten van de samenleving. Praktijkmensen kunnen met meer kracht van argumenten overbodige en niet-effectieve regelgeving ontmaskeren.

Nederland volgt de VS wel: steeds meer toezichthouders. De nieuwe voorzitter Chris Fonteijn van telecomtoezichthouder Opta werkte 25 jaar in de advocatuur. Beoogd bestuurslid Cathy van Beek van de Zorgautoriteit in oprichting, die marktwerking in de zorg moet controleren, komt uit het bestuur van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

In Nederland zijn de publieke en private sector tamelijk gescheiden silo’s. De carrière van Docters van Leeuwen illustreert dat. Hij werkte vrijwel altijd in publieke dienst: Binnenlandse Veiligheidsdienst, openbaar ministerie, Autoriteit Financiële Markten.

Met zijn sollicitatie als volksvertegenwoordiger stemt Docters van Leeuwen impliciet in met een teruggang in salaris met tweederde, van 317.470 euro naar zo’n 90.000 euro.

Zijn werklust zet de toon nu langer werken hoog op de agenda staat; als hij Kamerlid wordt is hij 62, na zijn eerste termijn 66.

Bij de AFM had Docters van Leeuwen het tij mee: de financiële excessen en boekhoudschandalen vlogen als gebraden hanen naar binnen. Hem rest nog wel een klusje: het afronden van het AFM-onderzoek naar handel met voorkennis voorafgaand aan de Ahold-boekhoudfraude.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga