Wijntje treintje? Is dat iets vunzigs?

Ik moest erg bijkomen van de eerste aflevering van Boer zoekt vrouw. Voor het eerst zat er in dit programma, waarin boeren en vrouwen worden gekoppeld en eeuwig bij elkaar blijven (kom daar nog maar eens om in een datingshow), een Erotische Scène. En die scène draaide niet om een boer, een hooiberg en een vrijgezelle vrouw, maar om een boer en de presentatrice zelf: Yvon Jaspers.

Yvon Jaspers heeft, zoals iedereen weet, het concept girl next door doorgevoerd tot een überniveau. Zij treedt de boeren tegemoet op zo'n blij-platonische manier dat het licht denigrerend wordt. “Maar Prit, als je zoveel naar schuurfeesten gaat, waarom heb je dan nog geen vrouw?“ zegt ze dan juf-achtig. (De naam Prit is door mij bedacht maar gebaseerd op de bizarriteit van sommige namen uit het programma.)

Heel anders deed Yvon echter bij boer Gerrit (39, melkvee). Ineens wendde ze een modisch, Randstad-achtig taalgebruikje aan. Toen Gerrit voor de camera een karbonaadje bakte, zei Yvon: “Ik vind dat je er hysterisch veel boter bij doet.“

Hysterisch veel. Mijn oren spitsten zich. Was dit een flirt? Yvon en Gerrit zetten het “interview' voort op de akker. Setting: schemering, vochtige gewassen, motregen. Woest erotisch. De kinderen uit Gerrits vorige huwelijk waren binnengebleven, dus Yvon ging los.

Hoe hij een vrouw versierde, wilde ze weten. Ze keek er niet meer guitig bij, maar echt geïnteresseerd. Een beetje manisch, bijna. Gerrit werd verlegen. “Kaarsjes“, was zijn eerste ingeving. Daar was Yvon niet tevreden mee. “Sfeerverlichting“, zei hij toen. Maar Yvon wilde meer dan wat theelichtjes en een dimmer.

Moest die arme Gerrit echt gaan vertellen dat hij met één hand de bh van een vrouw (Yvon) kon losmaken? “Wijntje treintje“, zei Gerrit toen. Ik was even van mijn apropos. Wijntje, oké. Maar treintje? Is dat iets vunzigs, à la “Kedeng, kedeng'? En toen kwam het. Yvon ging dichter bij Gerrit staan, en, op het spannendste moment van het gesprek, vlak na wijntje treintje dus, raakte hij haar aan. Hij plukte een grasspriet van haar kraag. Het was intens. En dit alles in de sfeerverlichting van Friesland by schemering.

Weet je nog dat boer Joris en boer Peter vorig jaar de vrijgezelle vrouwen links lieten liggen, en het aanlegden met vrouwen die niet door de KRO geselecteerd waren? Dat gaat nu ook gebeuren, maar dan met Gerrit en Yvon. En hysterisch veel boter.

    • Aaf Brandt Corstius