VS normaliseren banden met Libië

De Verenigde Staten herstellen de diplomatieke banden met Libië volledig en schrappen het land van de lijst van landen die internationaal terrorisme steunen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Libië stelde in een reactie dat het herstel van de betrekkingen de belangen van beide landen “op alle gebieden“ ten goede zal komen. Het land zal, nu het niet meer op de Amerikaanse terreurlijst staat, weer wapens mogen exporteren en economische steun kunnen ontvangen.

De VS verbraken de diplomatieke relaties met Libië in 1980. Later werd de Libische leider Moammar Gaddafi, in 1969 door een staatsgreep aan de macht gekomen, verantwoordelijk gehouden voor een aantal bomaanslagen, onder meer op een Berlijnse discotheek in 1986 en op een passagiersvliegtuig in 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie, waarbij 270 doden vielen.

Na Lockerbie kondigden de Verenigde Naties onder Amerikaanse en Britse druk economische sancties tegen Libië af om het te dwingen de verantwoordelijken voor de aanslag voor berechting uit te leveren. Nadat Libië dat in 1999 had gedaan en vervolgens ook de schadeloostelling van de nabestaanden had geregeld, werden de VN-sancties en ook eenzijdige Amerikaanse sancties opgeheven. Een belangrijke bijdrage tot de verbetering van de betrekkingen was het Libische besluit in 2003 zijn massavernietigingswapens op te geven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice verklaarde gisteren dat het besluit het land nu ook van de lijst van landen die terrorisme steunen te halen een “teken van erkenning is voor het voortdurende Libische streven terrorisme af te zweren“. De VS zullen volgens Rice “ spoedig“ een ambassade openen in Tripoli. Libië verklaarde “met de VS mee te willen werken aan het verspreiden van de democratie over de wereld.“

De Europese Unie heeft het herstel van de diplomatieke banden gisteren begroet. Een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei te hopen dat ook de relatie tussen de EU en Libië verder zal verbeteren. Struikelblok daarbij is echter het proces tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts, dat afgelopen donderdag in Tripoli werd heropend. De zes zitten sinds 1999 gevangen, op beschuldiging van besmetting van ruim 400 Libische kinderen met hiv.