VS belonen Libië voor hulp

De Verenigde Staten hebben gisteren besloten volledige diplomatieke relaties met Libië te herstellen en het land van hun lijst van sponsors van internationale terreur te schrappen, als beloning voor de afschaffing van zijn massavernietigingswapens en de samenwerking in de strijd tegen terrorisme.

Tegelijkertijd maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken sancties bekend tegen een ander olieland, Venezuela. De VS verbieden wapenleveranties aan dat land wegens gebrek aan steun voor de strijd tegen terrorisme.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, noemde Libië „een model” voor de regimes van Noord-Korea en Iran, die volgens Washington kernwapens ontwikkelen. Door Libië van de terreurlijst te schrappen, maakt Washington de weg vrij voor uitbreiding van de economische banden met Libië. Onderminister van Buitenlandse Zaken David Welch zei echter dat olie geen rol heeft gespeeld bij de beslissing. Hij wees erop dat Amerikaanse oliebedrijven al sinds 2004 in Libië kunnen werken. Maar een olieanalist zei dat nu ook de export van geavanceerde apparatuur mogelijk wordt, waardoor de productie kan worden opgevoerd.

De VS sloten hun ambassade in Tripoli in 1980. Later volgden een Amerikaanse aanval op Libië en eenzijdige en internationale sancties na aan Libië toegeschreven terreuracties, waaronder het opblazen van een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie (1988).

Libië begroette de Amerikaanse maatregel als „nieuwe bladzij”. Mensenrechtenactivisten in het Midden-Oosten spraken echter van ondermijning van de Amerikaanse campagne voor democratische hervormingen in de regio.

In Londen deed de Venezolaanse president Chávez de Amerikaanse strafmaatregel als onbetekenend af. Hij zei geen tegenmaatregelen te zullen nemen. Venezuela is een belangrijke olieleverancier van de VS. Chávez arriveerde vanochtend in Algerije, vanwaar hij doorreist naar Libië. (Reuters, AP, AFP)

dolle hond: pagina 5