Voetbalbond Italië onder curatele

De Italiaanse voetbalbond wordt waarschijnlijk onder curatele gesteld. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) zou daar vandaag toe besluiten naar aanleiding van het omvangrijke omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal.

De voorzitter van de bond, Franco Carraro, en vice-voorzitter Innocenzo Mazzini, traden vorige week af. Zij deden dat naar aanleiding van toenemende berichten over het beïnvloeden van wedstrijduitslagen, het omkopen van scheidsrechters en het bedreigen van spelers.

Italiaanse media melden dat het Olympisch Comité de 75-jarige Guido Rossi als speciale commissaris bij de voetbalbond wil aanstellen, het voormalige hoofd van beurswaakhond Consob. Samen met een aantal medewerkers krijgt hij tot taak de voetbalbond en daarmee het Italiaanse voetbal weer gezond te maken.

Italiaanse justitie heeft gisteren Luciano Moggi zeven uur verhoord. De algemeen directeur van landskampioen Juventus legde zondag zijn functie neer wegens zijn rol in het omkoopschandaal. Afgeluisterde telefoongesprekken waarin Moggi probeerde scheidsrechters te regelen voor Juventus waren aanleiding voor een uitgebreid onderzoek naar ongeoorloofde praktijken binnen het Italiaanse voetbal. „Het gesprek verliep rustig en zonder bitterheid”, zei Moggi’s advocaat Fulvio Gianaria na afloop. „De helft van de tijd ging het over algemene zaken. De rest van de tijd werd ingegaan op individuele incidenten.”

De zaak rond Moggi heeft een schaduw geworpen over de landstitel van Juventus. De ploeg werd zondag opnieuw Italiaans kampioen. Als blijkt dat wedstrijden van de club zijn beïnvloed kan de ploeg worden teruggezet naar de serie B en kan het ook de laatste twee landstitels kwijtraken.

Wegens het schandaal is de marktwaarde van Juventus inmiddels met 62 miljoen euro gedaald.

In de telefoongesprekken zou ook te horen zijn geweest dat Moggi de Italiaanse bondscoach Marcello Lippi onder druk heeft gezet om bepaalde spelers te selecteren. Lippi ontkende dit gisteren bij de presentatie van zijn ploeg voor het WK, dat 9 juni begint. „Hij heeft me regelmatig gebeld, maar we hebben acht jaar samengewerkt dus dat lijkt me niet meer dan logisch”, stelde Lippi. „Bovendien krijg ik telefoontjes van zoveel clubs en directeuren of coaches die hun spelers in het team willen hebben. Maar onder druk gezet ben ik nooit.”

(ANP, Reuters)