Tropisch ijsveld in Rwenzori-bergen haast verdwenen

Rotterdam, 16 mei. Eén van de laatste vier tropische ijsvelden die de wereld nog heeft, staat op het punt te verdwijnen. Volgens het tijdschrift Geophysical Research Letters (17 mei) zullen de gletsjers in de Rwenzori-bergen in Oost-Afrika binnen twintig jaar zijn verdwenen. Tussen 1987 en 2003 is het ijsoppervlak er gehalveerd en sommige gletsjers trekken zich met tientallen meters per jaar terug. Niet een verminderde neerslag, maar stijgende temperaturen zijn de verklaring voor de teloorgang van het gebied dat vermaard is om zijn unieke flora en fauna. De Britse onderzoeker Richard Taylor, die met onderzoekers uit Oeganda samenwerkte, legt een verband met het broeikaseffect. De Rwenzori (of Ruwenzori) bergen bevinden zich op de evenaar op de grens tussen Congo en Oeganda.