Trekken aan vingers, kneden van knokkels

Blijven werken? Emigreren naar Canada? Waarom vind ik nooit een partner? Iedereen ligt wel eens wakker met grote levensvragen. Bij dergelijke kwesties is hulp van iemand met verstand van zaken welkom. Rebecca van Delden heeft verstand van zaken. Althans, dat vinden steeds meer mensen. Wil je bij haar langs voor een sessie handlezen, dan moet je vaak weken wachten voor er plaats is.

Een sessie begint met het bestuderen van de handen. Van Delden (39) trekt aan de vingers, kneedt de knokkels en tuurt in de handpalm. “Een práchtige hoofdlijn“, constateert ze opgewekt. En ook de zogenaamde venusheuvel - ze wijst op het kussentje vlak onder de duim - blijkt goed ontwikkeld. “Daar kun je van alles aan aflezen. Als je verliefd bent kan die plek zwellen en kleurt hij rood.“

Van Delden runt haar eigen handlees-praktijk in Groningen. Omringd door een verzameling handvormige asbakken, kaarsen en boekensteunen, ontvangt ze cliënten voor haar “roer-om-consult“. De drie uur durende sessie is bedoeld voor mensen die “op een kruispunt in hun leven staan“. Ze leest handen en geeft advies. En dan is 120 euro per sessie voor de meeste mensen geen geld.

Hoeveel kinderen je krijgt en hoe oud je wordt, dat weet ze niet. “Wanneer iemand iets leert of zich ontwikkelt, veranderen de hersenen en dát“, vertelt Van Delden, “zie je terug in de handen“. Handlijnen kunnen bijvoorbeeld vertakken of langer worden. En vingers kunnen groeien. Maar dan moet er wel heel wat gebeuren. “Als je vingers langer worden, heb je een diepgaand proces meegemaakt.“

Niet iedere handlezer is het daarmee eens. Sommigen beweren dat de levensloop wel degelijk vastligt in de hand. In sessies als “handlezen onder leiding van waarzegster madame Ellisa' en “Toekomst in de hand', zeggen zij van alles te kunnen voorspellen. “Sprookjes“, vindt Van Delden. “Regelmatig bellen mensen mij huilend op, omdat hen is verteld dat ze over tien jaar kanker krijgen. Dat kan echt niet.“

Karaktereigenschappen ziet ze wel. Een simpele handdruk geeft haar veel informatie. Van Delden: “Koele handen moeten altijd even wennen. Bij die cliënten doe ik wat langer over het koffiezetten.“ En mensen met warme handen zijn enthousiast. “Hete handen hebben haast. Die willen meteen met de handlees-sessie beginnen.“ Klamme handen vertellen haar iets over de emotionele weerstand. En hoe korter de nagel, hoe kritischer iemand is.

De kunst is de verschillende eigenschappen van de hand op de juiste manier te combineren. En daar is studie voor nodig. De afgelopen twintig jaar heeft deze handlezer honderden handen bekeken. Inmiddels heeft ze haar bezigheden uitgebreid met lessen handlezen, bachremedies (gebruik van geneeskrachtige kruiden) en voetreflexkunde. Ooit begon Rebecca van Delden zelfs aan tenen lezen, maar daar is ze mee gestopt. “Ik ben dol op voeten, maar tenen lezen vind ik niks. Het gaat veel minder diep dan handen lezen.“

Hoewel Van Delden dus niets kan voorspellen, kan ze haar cliënten wel een advies voor de toekomst geven. “Iemand kan ergens over twijfelen, terwijl in de handen te zien is dat hij wel degelijk op het goede pad zit.“ Na een sessie weet je waar problemen vandaan komen, en wat je er mee zou kunnen doen. Maar wat er morgen gebeurt, dat ziet Van Delden niet. “Ik kan kwaliteiten van mensen lezen, wat iemand daarmee doet is zijn eigen keuze.“

    • Lineke Nieber