Televisie Voorkeur

Het uur van de wolf portretteert het leven van filmster Grace Kelly, de Amerikaanse schoonheid die in de jaren ’50 furore maakte als actrice maar haar carrière in Hollywood opgaf om te trouwen met prins Rainier van Monaco. Zij werd beroemd in haar rollen voor Hitchcock. Het levensverhaal van een vrouw die haar rol als filmster verruilde voor de beknellende rol van prinses in het piepkleine Monaco. Ned.3, 20.15-21.10u. (Foto BBC)

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met biograaf Jeroen Koch en minister-president Balkenende over de theoloog en politicus Abraham Kuyper over wie Koch een biografie schreef. Kuyper is beroemd en berucht als oprichter van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Vrije Universiteit. Het gesprek gaat over de rol van religie in de politiek en zijn manische depressiviteit. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Aandacht voor de persconferentie van het Tweede-Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali over haar vertrek uit de Kamer en het rapport van de Kamercommissie-tbs over het handhaven van het proefverlof voor tbs’ers. De commissie vindt dat tbs’ers de kans moeten behouden om in de samenleving terug te keren. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

Faszination Fussbal: Am Anfang war der Ball. Eerste aflevering van de tweedelige reportage over volkssport nummer één: voetbal. Vanavond over de grootste voetbalnatie ter wereld en de beste speler aller tijden. Was dat Pelé, Maradona, Beckenbauer, Beckham, Ronaldo of toch Ronaldinho? ZDF, 20.15-21.00u.

Dan Cruickshank’s marvels of the modern age: Rebuilding Britain. Serie over de invloed van het modernisme op de wereld. Terwijl in de jaren ’20 in Berlijn en Parijs art deco floreerde, omarmde men in Engeland het modernisme nog niet. Toen het fascisme in Europa om zich heen greep, vluchtten veel architecten naar Londen. BBC2, 22.00-23.00u.

The Mafia: The Great Betrayal. Over het verraad van peetvader Buscette en de acties van de autoriteiten in de VS die leidden tot de ineenstorting van de Pizza Connection – de lucratieve heroïnepraktijken van de Siciliaanse en Amerikaanse maffia. National Geographic, 22.00-23.00u.

37°: Mein Kind in Deinem Bauch. Reportage over de duistere praktijken rondom het draagmoederschap. ZDF, 22.15-22.45u.

Bioterror Alert. Ze noemen het de atoombom voor armen – in de handen van een terrorist is het een biologisch wapen. De geschiedenis en gevaren van de ‘grote zes’: ebola, miltvuur, pest, tularemie, botulisme-toxine en pokken. National Geographic, 23.00-24.00u.

praatprogramma

Het elfde uur. Wethouder Ahmed Aboutaleb van Amsterdam reageert op de plannen van Wouter Bos, de huisbezoeken bij bijstandsgerechtigden en de bestuurswisseling bij Milli Görüs. Verder bisschop Punt van Haarlem over Dan Brown’s De Da Vinci Code. Ned.1, 22.00-22.40u.

informatief

Klootwijk aan zee. Vierde aflevering in een serie over vis belicht vanavond de Scheveningse visafslag. We volgen de reis van inktvis die gevangen wordt onder de Engelse kust, gelost wordt in vrachtwagens in Frankrijk en vervolgens naar Scheveningen gaat waar de vis verkocht wordt aan Italianen die er in Napels ringetjes van snijden en weer naar Nederland vervoeren met een korstje er om. Ned.3, 21.25-22.00u.

Werken bij Chanel. Slot van de laatste aflevering van de herhaling van de serie over het werken bij het modehuis Chanel. In dit deel de presentatie van de collectie op de Parijse catwalk. Ned.3, 23.50-0.20u.

amusement

Zomeravondcafé. Hoofdgast is schrijfster Rosita Steenbeek die al jaren in Rome woont en veel inspiratie voor haar romans uit het leven in Italië haalt. Verder in deze uitzending schoenontwerper Jan Jansen die enkele modellen laat zien van zijn bijzondere schoenontwerpen die in Italië gemaakt worden. Ned.2, 19.30-20.30u.

Cabaret & co: Cabarestafette 20 jaar. Vanavond anekdotes en herinneringen van gevestigde cabaretiers over de Cabarestafette en met een gesprek met de winnares van het Leids Cabaret Festival 2005, Kathinka Polderman. In deze uitzending halen onder anderen Erik van Muiswinkel en Wilfried de Jong herinneringen op aan hun begintijd. Ned.3, 23.20-23.50u.

Boom bang-a-bang - 50 Years of Eurovision. Documentaire over het Eurovisie Songfestival door de jaren heen. BBC1, 23.35-0.35u.