Televisie Film van de dag

Uit Justiça. Justiça. Maria Ramos volgt in Justiça enkele hoofdrolspelers in het Braziliaans justitieel systeem: verdachten, veroordeelden, rechters, een advocaat en hun families. Van de auto van de rechter tot de boevenwagen blijft ze bij haar hoofdpersonen. Ze stelt geen vragen, levert geen commentaar, bekijkt slechts wat er gebeurt. Dat is soms van een ontroerendheid, bijvoorbeeld wanneer een fysiek kind gebleven jongeman de gevangenis verlaat en een bus aanhoudt die hem terugbrengt naar dat andere systeem: de favela (krottenwijk). Het is knap dat Ramos erin slaagt door de indringendheid van haar beelden commentaar werkelijk overbodig te maken en toch een duidelijk verhaal over te brengen. Zonder dat zij partij kiest, blijft het beeld van een van geweld en armoede doordrongen maatschappij die onder de kraan een dweil heeft gelegd: gevangenissen vol kruimeldieven. Wordt uitgezonden in Bewogen leven. (Maria Ramos, 2004, Ned.), België 2 (Canvas), 0.20-2.05u.

Justiça. Maria Ramos volgt in Justiça enkele hoofdrolspelers in het Braziliaans justitieel systeem: verdachten, veroordeelden, rechters, een advocaat en hun families. Van de auto van de rechter tot de boevenwagen blijft ze bij haar hoofdpersonen. Ze stelt geen vragen, levert geen commentaar, bekijkt slechts wat er gebeurt. Dat is soms van een ontroerendheid, bijvoorbeeld wanneer een fysiek kind gebleven jongeman de gevangenis verlaat en een bus aanhoudt die hem terugbrengt naar dat andere systeem: de favela (krottenwijk). Het is knap dat Ramos erin slaagt door de indringendheid van haar beelden commentaar werkelijk overbodig te maken en toch een duidelijk verhaal over te brengen. Zonder dat zij partij kiest, blijft het beeld van een van geweld en armoede doordrongen maatschappij die onder de kraan een dweil heeft gelegd: gevangenissen vol kruimeldieven. Wordt uitgezonden in Bewogen leven.

(Maria Ramos, 2004, Ned.), België 2 (Canvas), 0.20-2.05u.