Slapen, eten, relaxen en verhuizen

Een dag nadat bondscoach Marco van Basten hem te kennen gaf dat hij niet tot de WK-selectie behoort, gaf Klaas Jan Huntelaar een persconferentie. „Ik ben heel erg teleurgesteld.”

Stijn Schaars en Klaas Jan Huntelaar (rechts) wandelen na de training van Jong Oranje terug naar de kleedkamer. Foto Bas Czerwinski 15-05-2006, DOORWERTH. KLAAS JAN HUNTELAAR EN STIJN SCHAARS OP WEG NAAR HET HOTEL NA ZIJN TRAINING MET JONG-ORANJE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Wat doet een voetballer als hij op het laatste moment te horen krijgt dat hij toch niet mee mag naar het wereldkampioenschap voetbal? De toenmalige Ajax-spits Jan Mulder verbouwde het kippenhok van zijn schoonouders, nadat hij op het allerlaatste moment was afgevallen voor het WK van 1974 in Duitsland. Klaas Jan Huntelaar meldde zich gisteren gewoon in Doorwerth, waar de selectie van Jong Oranje zich voorbereidt op het EK in Portugal. „Ik ben heel erg teleurgesteld”, zei de Ajax-spits een etmaal nadat bondscoach Marco van Basten hem had verteld dat hij geen deel uitmaakt van de WK-selectie. „Mijn focus was gericht op het WK. Ik was er zo mee bezig om erbij te horen, om mee te gaan. Maar het is niet zo. Ik moet de knop omzetten.”

Vorige week trainde Huntelaar met Oranje voor duizenden fans in Katwijk. Nu stonden hooguit zeventig mensen langs het prachtige veld van VV Duno. „Met Klaas Jan erbij is het meteen een stuk drukker”, merkte een vaste toeschouwer op. In een spelletje aanval tegen verdediging valt Huntelaar aanvankelijk nauwelijks op. De doelpunten komen van zijn collega in de spits, Collins John van het Engelse Fulham. Als coach Foppe de Haan de spelers verplicht de bal hooguit twee keer te raken, is Huntelaar beter dan ervoor. Voetbalintelligentie. Een paar ontspannen penalty’s, wat foto’s en handtekeningen en de jonge aanvaller verdwijnt het bos in, richting kleedkamers.

Feyenoord-rechtsbuiten Romeo Castelen, ook afgevallen uit de WK-selectie en doorgeschoven naar Jong Oranje, ontbrak op de training. „In vergelijking met Klaas Jan was Castelen zeer aangeslagen”, zegt coach De Haan. „Hij loopt met een rugzakje vol ellende en gaf aan liever een paar dagen thuis te blijven, bij vrouw en kind. Hij heeft er echt moeite mee. Klaas Jan is zo nuchter als één en één twee is. Hij heeft meer de mentaliteit van: het is niet anders.”

In het hotel volgt even later een heuse persconferentie van de spits die de nationale voetbaldiscussie gaande houdt, sinds Marco van Basten het trio Ruud van Nistelrooy, Dirk Kuijt en Jan Vennegoor of Hesselink verkoos boven Huntelaar om de aanvalslinie van Nederland op het WK in Duitsland te leiden. Vier cameraploegen, vijf microfoons, twintig journalisten. „Net echt allemaal”, lacht een ervaren Oranje-volger. Dan neemt Huntelaar plaats achter de tafel. Hij spreekt. Teleurstelling, natuurlijk. Zorgvuldig vermijdt hij elke kritiek op Van Basten. „Ik moet het accepteren.” Hoe de bondscoach hem het slechte nieuws had gebracht? „Hij zei dat hij slecht nieuws had, ik weet niet precies meer wat hij daarna allemaal heeft gezegd.”

En wat deed Huntelaar na het dramatische telefoontje? „Ik heb wat geslapen, ik werd gebeld, ben opgestaan, heb gegeten, wat relaxen en toen ben ik naar Heerenveen gereden. Wat spullen in dozen gedaan, want ik ben van plan binnenkort te verhuizen.”

Welke rol hij voor zichzelf zag in Duitsland? „Ik heb zelf het gevoel dat ik wel belangrijk had kunnen zijn daar, maar het is niet zo.”

Foppe de Haan maakt een eind aan de persconferentie. De vroegere coach van Heerenveen is dolblij met zijn nieuwe aanwinst. „Buiten het veld is hij heel gewoon, een positieve gast, heel stabiel. In het veld maakt hij van middenvelders als Nick Hofs, Ibrahim Afellay en Stijn Schaars betere voetballers. In de kwalificatie scoorde Klaas Jan driekwart van onze goals, ook niet onbelangrijk. We hadden achterin en op het middenveld al een aardig elftal. Met Huntelaar en Castelen erbij zijn we echt een heel sterk team.”

Jong Oranje speelt het EK van 28 mei tot 4 juni in Portugal. Hoe ziet Huntelaar het EK? „Er zit niets anders op.” Hoewel? „Misschien raakt er nog iemand geblesseerd.” De WK-droom is nog niet helemaal vervlogen.

    • Maarten Scholten