“Schandalig dat ik niets overhoud'

Pim Houben (28) werkt als junior ontwerper bij een interieur- en architectenbureau in Amsterdam Salaris: 2.200 euro bruto per maand Huur: 355 euro Gas, water, licht: rond de 100 euro Boodschappen: 300 euro Sportschool: 77 euro Telefoon: 50 euro Internet: 50 euro Verzekeringen: 105 euro

Pim Houben (28) werkt als junior ontwerper bij een interieur- en architectenbureau in Amsterdam. Foto Maarten van Haaff Tim Houben, Amsterdam, 15 mei 2006, foto Maarten van Haaff
Pim Houben (28) werkt als junior ontwerper bij een interieur- en architectenbureau in Amsterdam. Foto Maarten van Haaff Tim Houben, Amsterdam, 15 mei 2006, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Ben je tevreden met je salaris?

“In principe vind ik dat je nooit genoeg kunt verdienen. Interieurarchitecten worden ondergewaardeerd in vergelijking met gewone architecten. Waarschijnlijk komt dat omdat het een jonger beroep is. Maar eigenlijk heb ik het voor mijn leeftijd erg goed. Ik ben een workaholic. Ik werk veel, vaak zo'n 50 uur per week, maar als als ik dan vrij ben, wil ik ook nergens naar om hoeven kijken. Dan geef ik mijn geld makkelijk uit. Dat ik aan het eind van de maand niets overhoud, is met mijn salaris vrij schandalig.“

Verdien je hetzelfde als je vrienden?

“Ik denk van wel. De meesten van mijn vrienden zijn hbo'ers, een paar hebben de universiteit gedaan. Ze zijn bijna allemaal in creatieve beroepen terecht gekomen. We verdienen minder dan dat we in de commerciële sector zouden doen. In deze sector zou ik het niet erg vinden om tot mijn zeventigste door te moeten werken. Leuk werk is belangrijker dan veel verdienen. Geld is sowieso geen onderwerp in mijn vriendengroep.“

Leen je geld?

“Nee, maar ik mag wel 5.000 euro rood staan bij de bank. Daar moet ik mee uitkijken. Ik heb ook een creditcard, maar die gebruik ik alleen voor het boeken van vakanties op internet. Dat is om mezelf in te dekken, anders wordt het steeds normaler om maar die kaart te trekken. Aan vakanties spendeer ik veel en makkelijk geld. Ik ben deze winter twee keer gaan snowboarden, dat kost zo'n 1.000 euro per week. In de zomer wil ik ook nog naar China. Door dat soort dingen kom ik aan sparen niet toe, terwijl ik dat eigenlijk wel zou willen. Ik zou nooit geld lenen om een vakantie te kunnen betalen. Dan maar wat dichter bij huis blijven.“

Waarom huur je, en koop je niet?

“Ik wil nergens aan vast zitten. Ook omdat ik nog niet zeker weet of Amsterdam wel helemaal mijn plek is. Ik woon hier nu een half jaar. Daarvoor kwam ik op en neer uit Rotterdam. Ook een leuke stad, misschien wel meer iets voor mij. Als je alleen bent, is het moeilijk om iets moois te kopen. Dan kom ik echt in een krot terecht. Ik huur nu al in Bos en Lommer, dan zou het de Bijlmer worden.“

    • Janna Laeven