“Proefverlof tbs'ers moet gehandhaafd worden'

Het proefverlof voor tbs'ers moet blijven bestaan. Wel moeten de voorwaarden voor proefverlof worden aangescherpt.

Het zijn de belangrijkste aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie die sinds september vorig jaar het tbs-beleid in Nederland onderzocht. De commissie bezocht tbs-klinieken, hield twee weken openbare hoorzittingen in maart en presenteert morgen haar bevindingen.

Volgens het NOS Journaal van gisteravond zou de commissie oordelen dat het huidige verlofbeleid voldoet. Ook zouden tbs'ers de kans moeten blijven krijgen in de samenleving terug te keren. Wel moet strenger worden toegezien op de voorwaarden voor proefverlof.

Degenen die het besluit nemen of iemand klaar is voor proefverlof, zouden de risico's bijvoorbeeld beter moeten inschatten. Onderzoeksmanager M. Hildebrand van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie betoogde tijdens de verhoren dat met een betere inschatting dertien delicten die vijf tbs'ers de afgelopen vijf jaar pleegden tijdens verlof, voorkomen hadden kunnen worden.

Als iemand na proefverlof is uitbehandeld en weer wordt vrijgelaten, moeten de tbs'ers negen jaar in de gaten worden gehouden. Ook moeten instellingen streng controleren of ex-patiënten niet de fout ingaan en alcohol of drugs gebruiken. Bovendien moet er meer nazorg zijn.

Uitbehandelde tbs'ers moeten nog negen jaar goed gevolgd worden. Mensen die blijvend gevaarlijk zijn, zouden levenslang tbs opgelegd moeten krijgen.

Terbeschikkingstelling (tbs) moet de samenleving beschermen tegen psychisch zieke mensen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd en bij wie de kans op herhaling groot is. Het tbs-stelsel schiet daarin volgens een meerderheid van de Tweede Kamer tekort. De onderzoekscommissie tbs-beleid werd ingesteld na een serie ernstige incidenten met tbs'ers die zich tijdens hun proefverlof hadden schuldig gemaakt aan ontvoering en verkrachting.

In juni 2004 ontsnapte tbs' er Wilhelm S. uit kliniek Veldzicht en pleegde vervolgens in Amsterdam een moord. Dat leidde tot grote politieke opwinding in de Tweede Kamer, waar minister Donner (Justitie, CDA) opnieuw onder grote druk kwam te staan om het verlofregime voor tbs'ers verder te verscherpen.