Proces-Beslan nadert einde

Proces-Beslan nadert einde Vladikavkaz, 16 mei. Familieleden van slachtoffers van de bloedige gijzeling op een school in Beslan, in Noord-Ossetië, in 2004, staan met foto’s van hun kinderen voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Vladikavkaz. Daar staat de enige overlevende gijzelnemer, de Tsjetsjeen Noerpasji Koelajev, terecht. Het Hooggerechtshof begon vandaag met het voorlezen van het vonnis, een proces dat enkele dagen in beslag zal nemen. Het stelde vast dat Koelajev schuldig is aan terrorisme en moord „op mensen die zich niet konden verdedigen”. Tegen de 26-jarige Koelajev is de doodstraf geëist. Als hij daartoe wordt veroordeeld, wordt die straf automatisch omgezet in levenslang, omdat in Rusland een moratorium op de doodstraf bestaat. Bij de gijzelingsactie van Tsjetsjeense, Osseetse en Ingoesjeetse gijzelnemers kwamen in 2004 331 mensen om het leven, in meerderheid kinderen. Ook 31 gijzelnemers kwamen bij de bestorming van de school om. Foto Reuters Relatives of victims of the Beslan school seizure hold photos in front of the court building where the trial of Nurpashi Kulayev, the only surviving member of the attackers, is being held in Vladikavkas May 16, 2006. A Russian judge on Tuesday said Kulayev committed an act of terrorism, as he began reading his verdict in the trial. Prosecutors have requested the death penalty for the 26 year-old Chechen, although an official moratorium on capital punishment would lead to such a sentence being changed to one of life imprisonment. Kulayev said that he was forced to take part in the raid, which killed 331 police and hostages, more than half of them children. REUTERS/Eduard Korniyenko
Proces-Beslan nadert einde Vladikavkaz, 16 mei. Familieleden van slachtoffers van de bloedige gijzeling op een school in Beslan, in Noord-Ossetië, in 2004, staan met foto’s van hun kinderen voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Vladikavkaz. Daar staat de enige overlevende gijzelnemer, de Tsjetsjeen Noerpasji Koelajev, terecht. Het Hooggerechtshof begon vandaag met het voorlezen van het vonnis, een proces dat enkele dagen in beslag zal nemen. Het stelde vast dat Koelajev schuldig is aan terrorisme en moord „op mensen die zich niet konden verdedigen”. Tegen de 26-jarige Koelajev is de doodstraf geëist. Als hij daartoe wordt veroordeeld, wordt die straf automatisch omgezet in levenslang, omdat in Rusland een moratorium op de doodstraf bestaat. Bij de gijzelingsactie van Tsjetsjeense, Osseetse en Ingoesjeetse gijzelnemers kwamen in 2004 331 mensen om het leven, in meerderheid kinderen. Ook 31 gijzelnemers kwamen bij de bestorming van de school om. Foto Reuters Relatives of victims of the Beslan school seizure hold photos in front of the court building where the trial of Nurpashi Kulayev, the only surviving member of the attackers, is being held in Vladikavkas May 16, 2006. A Russian judge on Tuesday said Kulayev committed an act of terrorism, as he began reading his verdict in the trial. Prosecutors have requested the death penalty for the 26 year-old Chechen, although an official moratorium on capital punishment would lead to such a sentence being changed to one of life imprisonment. Kulayev said that he was forced to take part in the raid, which killed 331 police and hostages, more than half of them children. REUTERS/Eduard Korniyenko REUTERS