‘Politiek talent weggejaagd’

Oud-VVD-leider Hans Dijkstal: „Ik ben blij dat ze uit de Kamer gaat. [...] Ik heb het altijd heel opportunistisch gevonden om iemand zo weg te plukken bij de Wiardi Beckmanstichting en je ziet wat er van komt. Het is een fout van de VVD geweest en de partij moet dat ruiterlijk toegeven.” Dijkstal Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060413 Boyer, Maurice

VVD-coryfee Hans Wiegel vindt het „geen verlies voor de VVD” dat Hirsi Ali vertrekt.

VVD-prominent Geert Dales: „Ik vind het vreselijk. Als een beslissing zo’n golf van ontzetting teweeg brengt, moet je gaan nadenken.”

VVD-prominent Henk Vonhoff: „Ik vrees dat dit het gevolg is als je een partijleider krijgt door een Idols-verkiezing. Het sterkt me in mijn opvatting dat je kandidaatlijsten niet topdown moet maken. Als je van bovenaf mensen binnenhaalt, ontbreken zorgvuldige procedures.”

Femke Halsema, fractievoorzitter GroenLinks in de Tweede Kamer, vraagt vanmiddag een spoeddebat aan over de kwestie: „Er is geen enkele rechtvaardiging voor het moment waarop Verdonk deze beslissing neemt, alleen politiek gewin. Verdonk hoeft de wet niet zo toe te passen als ze nu doet.”

Tweede Kamerlid Geert Wilders: „Ayaan verdient beter.” Volgens Wilders gaat de VVD „schandalig opportunistisch” met Hirsi Ali om en heeft Verdonk „dit dossier misbruikt”.

Klaas-Jeroen Terwal, voorzitter JOVD, jongerenorganisatie VVD: „Wij betreuren het zeker niet dat Ayaan Hirsi Ali nu voortijdig uit de Kamer vertrekt. Allochtone ondernemers die eigenlijk thuis horen bij de VVD zijn door haar vervreemd van de partij.”

Oud-VVD-leider Hans Dijkstal: „Ik ben blij dat ze uit de Kamer gaat. [...] Ik heb het altijd heel opportunistisch gevonden om iemand zo weg te plukken bij de Wiardi Beckmanstichting en je ziet wat er van komt. Het is een fout van de VVD geweest en de partij moet dat ruiterlijk toegeven.”

Patrick van Schie, directeur Teldersstichting, wetenschappelijk bureau VVD: „Het grootste politieke talent van Nederland wordt op schandelijke wijze het land uitgejaagd. Verdonk denkt over de rug van Ayaan heen het lijsttrekkerschap te kunnen verkrijgen en gebruikt daar haar positie als minister voor.”

Tweede-Kamerlid en oud-directeur IND Hilbrand Nawijn, liet Hirsi Ali zelf toe en stelde Verdonk Kamervragen over de kwestie: „Ze zal moeten vertrekken. Het rechtsgevoel gaat spreken. Waarom een Kamerlid niet en een andere burger wel uitzetten?”