‘Ouders te fanatiek bij tennis’

Ruim een derde van de ouders van jonge tennistalenten heeft een slechte invloed op de ontwikkeling van hun kind. Dat is de mening van 132 Amerikaanse jeugdtenniscoaches, geënquêteerd door onderzoekers van de Amerikaanse Michigan State University. Zij publiceerden de resultaten gisteren in de British Journal of Sports Medicine. De onderzoekers noemen de negatieve invloed ‘alarmerend hoog’, denken dat veel ouders uit onwetendheid handelen en vinden het tijd dat ook ouders van tennistalenten een coach krijgen.

Het tennispubliek smult van de verhalen over ouders die hun ambities te veel op hun kind projecteren. Over vader Krajicek die schold en tierde, moeder Hingis die het lot van haar dochter al bij de geboorte vastlegde en haar Martina noemde, naar tennislegende Martina Navratilova. En de vader van Mary Pierce die in 1993 van de grote toernooien werd verbannen nadat hij zijn dochter had aangemoedigd met: „Mary, vermoord die heks!”

Overigens zijn de coaches positief over 3 op de 5 ouders. Positief vinden zij: financiële en logistieke steun, gelegenheid creëren om tennis te spelen en sociaal-emotionele bijstand. Maar ‘onvoorwaardelijke liefde’ vinden de coaches toch het belangrijkst. Negatieve kwalificaties zijn: enorme dwang om te winnen, het wekken van onrealistische verwachtingen en het uiten van te harde kritiek. Ook vinden coaches het slecht als ouders bij de baan de coaching overnemen door luidkeels commentaar te geven, en als ze hun kind er steeds aan herinneren hoe duur de tennistraining is.

Ouders spelen een paradoxale rol bij de ontwikkeling van jonge sporters tot succesvolle topsporters. Enerzijds zijn de ouders onmisbaar als stimulator. Bijna alle topsporters leggen in hun jeugd de basis voor succes. Anderzijds is in de wereld van trainers bekend dat ambitieuze ouders hun kinderen te hard laten trainen, waardoor carrières door blessures verloren gaan. Overigens vinden de coaches het ook slecht als ouders hun kind te veel in de watten leggen.