Nieuwe actie van Spanje tegen illegalen

In een spoedzitting naar aanleiding van de komst van grote aantallen bootimmigranten op de Canarische eilanden heeft de Spaanse regering een nieuw offensief aangekondigd tegen de illegale immigratie.

Vice-premier Fernández de la Vega kondigde gisteren aan dat de regering een satelliet gaat inhuren om een beter overzicht te krijgen van de bewegingen van illegale immigranten. Daarnaast zullen patrouilleboten van de marine worden vrijgemaakt om samen met de politie de wateren voor de kust van Mauretanië te bewaken. Twee Orion vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht zullen verkenningsvluchten gaan uitvoeren om de boten met illegale immigranten op te sporen.

Ook kondigde de vice-premier intensievere diplomatieke contacten aan met de landen van herkomst van de immigranten. Zo zal Spanje een ambassade openen in Nigeria en worden de bilaterale verdragen versterkt met Nigeria, Ghana, Kameroen en Senegal.

De aangekondigde maatregelen volgen op een nieuwe golf van illegale immigranten. In vier dagen tijd landden er 1.100 op de Canarische eilanden, in boten waarvan wordt vermoed dat zij afkomstig zijn uit het noorden van Senegal. De immigranten zouden een zeereis van 1.200 kilometer achter de rug hebben. Dit traject dat wordt afgelegd in zogeheten cayuco’s, ranke sloepen die door de lokale vissers worden gebruikt.

Het vertrekpunt van de boten is daarmee verder zuidwaarts opgeschoven, nadat de regering van Mauretanië de kustbewaking heeft opgevoerd.

De speciale opvangkampen die enkele maanden geleden door het Spaanse leger aan de kust van Mauretanië werden ingericht staan op dit moment leeg.

Afgezien van blaren die ze hadden opgelopen door de felle zon, bevonden de opvarenden zich in redelijk goede conditie. De nieuwe toestroom veroorzaakte grote problemen in de opvangcentra, die niet berekend zijn op dit soort aantallen. Voor de opvang zijn inmiddels militaire barakken vrijgemaakt. In de afgelopen vijf maanden werden al 4.000 illegale immigranten overgeplaatst van de Canarische eilanden naar het Spaanse vasteland.

    • Steven Adolf