NDT III gaat in juni uit elkaar

AMSTERDAM, 16 MEI. NDT III, de veertig plus-afdeling van het Nederlands Dans Theater, houdt op te bestaan als ensemble. De vier dansers Egon Madsen, Sabine Kupferberg, David Krügel en Gioconda Barbuto werken 3 en 4 juni voor het laatst samen in Bridges of Time. Vier jaar geleden kondigde NDT III ook al aan uitsluitend op projectbasis te gaan werken, met wisselende dansers. Maar met choreograaf Mats Ek en regisseur Robert Wilson dienden zich dermate interessante projecten aan, dat de groep nog een tijd heeft doorgedraaid. Nu is de formule op. Leeftijd speelt een rol: leiders Madsen (1942) en Ulf Esser (1942) gaan met pensioen. En er is behoefte aan flexibiliteit. Sabine Kupferberg (1951), NDTIII-lid van het eerste uur, gaat met choreograaf Jirí Kylián en twee jonge dansers een nieuwe voorstelling maken in het Zweedse Drottningholm. De naam NDT III blijft gehandhaafd.