Lensmiddel veroorzaakt oogschade

Lenzenfabrikant Bausch & Lomb haalt een van zijn lenzenvloeistoffen wereldwijd van de markt omdat mensen er agressieve ooginfecties van krijgen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het gaat om de lenzenvloeistof MoistureLoc die in Nederland bij opticiens verkrijgbaar is.

Hoewel eerst werd gedacht aan een vervuiling tijdens de fabricage, blijkt nu dat de vloeistof zelf de oorzaak is: een bestanddeel ervan maakt mensen vatbaarder voor een infectie met de Fusarium-schimmel. Deze schimmel veroorzaakt agressieve infecties van het hoornvlies, die blijvende blindheid kunnen veroorzaken. Bausch & Lomb schat het marktaandeel van MoistureLoc in Nederland op 5 tot 10 procent.

De Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA was in maart een onderzoek gestart nadat in de Verenigde Staten en Azië opvallend veel mensen met lenzen ooginfecties kregen; een groot deel daarvan bleek veroorzaakt te zijn door MoistureLoc. In de VS hebben enkele patiënten een hoornvliestransplantatie moeten ondergaan om hun ogen te herstellen. Ook in Europa is „een handvol” gevallen van de schimmelinfectie gemeld.

Bausch & Lomb plaatst advertenties waarin gebruikers worden opgeroepen om hun vloeistof bij de opticien om te ruilen.