Investeerders leven zich uit op Nederlandse markt

Private investeerders waren in 2005 nergens zo actief met overnames als in Nederland.

Die positie dankt Nederland aan een paar grote overnames, die de cijfers vertekenen.

Nederland is Europees koploper op het terrein van fusies en overnames die worden gefinancierd door private investeringsmaatschappijen. Dat is een opmerkelijk gegeven, maar het is zeker geen trend. Eigenlijk is het vooral toeval.

Uit onderzoek dat accountants PriceWaterhouseCoopers (PWC) gisteren heeft gepubliceerd, blijkt dat tweederde van de fusies en overnames in de financiële dienstensector in Nederland in 2005 is gefinancierd met privaat kapitaal. Dat is meer dan in enig ander Europees land. Het gaat om overnames door investeringsmaatschappijen. Deze fondsen, die doorgaans niet aan de beurs genoteerd zijn, trekken geld aan bij vermogende particulieren en institutionele beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Met dit geld, vaak aangevuld met leningen, nemen ze bedrijven over, die ze vervolgens saneren, samenvoegen met andere bedrijven en daarna doorverkopen of naar de beurs brengen. Liefst met winst.

Dat Nederland op dit terrein vorig jaar voorop liep, is waarschijnlijk toeval, zegt Andries Mak van Waay, bij PWC specialist op het terrein van fusies en overnames. Hij wijst op de overname, vorig jaar, van de Nederlandse zakenbank NIB door de Amerikaanse investeringsmaatschappij J.C. Flowers. Die transactie was 2,1 miljard euro waard, en daarmee in omvang de negende overname in Europa in 2005. “Zoiets gebeurt niet iedere dag, dus dat tikt behoorlijk aan.“

De grootste Nederlandse overname in de financiële sector in 2005 verliep zonder investeringsmaatschappijen. Dat was de overname door ABN Amro van de Italiaanse bank Antonveneta. Hiermee was 3,2 miljard euro gemoeid. De totale waarde van fusies en overnames in de financiële dienstverlening in Europa bedroeg vorig jaar 78,9 miljard euro. Dat is 73 procent meer dan in 2004.

De financiële dienstverlening is daarmee qua fusies en overnames na de energiesector de actiefste sector. Nederland neemt zes procent van de totale financiële overname- en fusiemarkt voor zijn rekening.

Mak van Waay wijst ook op het feit, dat in zijn algemeenheid wel sprake is van toenemend gebruik van private investeerders bij fusies en overnames. “Privaat geld zoekt steeds meer de financiële sector op.“ Oorzaken zijn onder meer schaalvergroting in de financiële sector, waar ondernemingen op zoek zijn naar partners om hun concurrentiepositie te verstevigen.

De investeringsmaatschappijen komen veelal uit de Verenigde Staten. Bij vier van de tien grootste, grensoverschrijdende overnames in Europa vorig jaar trad een Amerikaanse organisatie op als bieder. Een jaar eerder was dit er nog geen enkele. Mak van Waay: “Privaat kapitaal is in Amerika verder ontwikkeld en groter dan in Europa, dus je ontkomt er bijna niet aan dat het uit de VS komt.“

De rol van investeringsmaatschappijen zal in de financiële sector alleen maar toenemen, verwacht Mak van Waay. Nu beperkt die zich nog goeddeels tot aan de banken en verzekeraars grenzende dienstverleners, zoals automatiseerders en hypotheekadministrateurs. Mak van Waay: “Privaat kapitaal zal in de toekomst een meer structurele plaats innemen.“

    • Mark Schenkel