In deze strip kunnen personages echt “acteren'

Een trend in mainstreamstrips is om steeds meer actie in een verhaal te proppen, zodat lezers zich niet vervelen. Régis Loisel (bekend van Op zoek naar de Tijdvogel en de briljante verstripping van Peter Pan) gaat hier tegenin.

In het eerste deel van het veelbelovende drieluik Magasin General gebeurt maar weinig. We maken kennis met Marie, die vlak na het overlijden van haar man moet besluiten of ze hun dorpswinkeltje zal voortzetten. In het Canadese gehucht Notre-Dame-des-Lacs is verder helemaal niets. De andere bewoners houden hun adem in, want Marie is de enige met telefoon en een auto. Als zij stopt met de winkel, hebben zij geen boodschappen meer, en nauwelijks contact met de buitenwereld. Niet dat die een rol speelt in het gesloten universum van het dorp; de bewoners zijn vooral met zichzelf bezig. Zo is een vrouw zwanger van een trapper die al maanden in de bossen zit, bouwt een oude man aan een Ark van Noach en wordt er over van alles geroddeld.

De gebeurtenissen glijden voorbij in een tempo dat we nog kennen uit televisieseries uit de jaren tachtig. Maar Magasin General is geen belegen plattelandsdrama. Loisel en Tripp slagen erin de idylle van het afgelegen dorp interessant te houden. Het belangrijkste zijn de personages: licht-karikaturale personages die afsteken tegen een combinatie van geloofwaardige, weelderig ingekleurde decors. De gezichten zijn geen exacte afbeeldingen. Juist door de afstand die ze hebben tot de realiteit groeit de geloofwaardigheid en zijn de emoties duidelijk die zich van de gezichten af laten lezen. In dit trage verhaal, dat om subtiele emoties draait, acteren de personages zoals een televisie-acteur dat nooit zou kunnen.

Een fraai voorbeeld is de perfect “geregisseerde' begrafenisscène in het begin van het boek. We zien Marie bij de uitvaart, omringd door dorpsbewoners. We volgen haar in een paar tekstloze pagina's tot ze, na het bekijken van de trouwfoto, gaat slapen. Ondanks het lage tempo zullen weinig lezers afhaken.

Strip

Magasin General 1, Marie.

Régis Loisel en Jean-Louis Tripp, Casterman, 80 blz, 14,95

    • Gerard Zeegers