Hirsi Ali moet paspoort inleveren

Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moet haar Nederlandse paspoort inleveren. De van oorsprong Somalische “wordt geacht niet het Nederlanderschap te hebben verkregen“.

Dat schrijft minister en partijgenoot Rita Verdonk in een vertrouwelijke brief aan Hirsi Ali. De brief is gisteravond verstuurd. In een brief aan de Kamer, die gelijktijdig is verstuurd, staat dat Hirsi Ali zes weken heeft om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Verdonk schrijft dat jurisprudentie van de Hoge Raad tot deze conclusie heeft geleid.

Verdonk baseert zich met deze uitspraak op de voorlopige uitslag van een onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst naar het vluchtverhaal van Hirsi Ali. Aanleiding is een uitzending van het tv-programma Zembla, vorige week. Daarin zei Hirsi Ali dat zij gelogen had om een verblijfsvergunning te krijgen. Ze gaf in 1992, toen zij naar Nederland kwam, de naam van haar moeder op in plaats die van haar vader, Magan.

Hirsi Ali zal vandaag bekendmaken dat zij uit de Tweede Kamer vertrekt. Ze gaat per 1 september werken bij het American Enterprise Institute, een denktank in Washington. “Ik ga naar een plek waar ik mijn gedachten verder kan ontwikkelen“, zei Hirsi Ali gisteravond in het tv-programma NOVA.

“Mijn vertrek zal dubbel zijn. Ik ga weg uit een zelfgekozen land, geef een leven op dat ik voor mezelf had opgebouwd.“ Ze zegt het slachtoffer te zijn geworden van een “politiek correct schrikbewind.“

“Ik was verrast door de documentaire van Zembla“, zei Verdonk gisteren tegen NRC Handelsblad. “In sommige boeken en in tv-programma's had Hirsi Ali wel eens wat gezegd, maar wat Zembla liet zien, was een totale verrassing voor mij. De gegevens die boven tafel zijn gekomen, waren reden voor mij om onderzoek in te stellen. Dit gaat niet over niets, dit gaat over de geloofwaardigheid van een lid van de Tweede Kamer, en daarmee over de geloofwaardigheid van de parlementaire democratie.“

Minister Verdonk ontkent een hard standpunt in te nemen uit “politiek gewin“, zoals fractievoorzitter Femke Halsema (GroenLinks) dit weekend zei.

Verdonk is ook in de race voor het lijsttrekkerschap voor de VVD. Ze heeft gisteravond de VVD-top ingelicht over haar brieven.

Zie verder pagina 4 en 5