Het moderne schatzoeken

Op 3 mei 2000 verstopte Dave Ulmer een ‘schat’ en zette de coördinaten op internet. Dankzij het succes van GPS-apparatuur liggen er in 2006 in Nederland al zesduizend van die schatten.

„Wat doen mensen het bos toch aan?” Remco Mosselman (35) zucht en raapt een naald op van het zonnige bospad op de Utrechtse heuvelrug. Hij steekt hem in zijn tas, bij de laars en de kleurige slabber die hij al eerder vond. Mosselman – snelle sandalen, lange blonde paardenstaart, rugzak met proviand – is een moderne schatzoeker. Indiana Jones in het vlakke Hollandse landschap. Al jaren zoekt hij met zijn GPS-ontvanger (Global Positioning System) naar schatten, de zogenaamde caches.

In Nederland was hij een van de eersten die het spel geocaching ontdekten. Geocaching komt uit de Verenigde Staten. In 2000 maakte president Clinton het militaire satellietsysteem ook toegankelijk voor burgers, waardoor iedereen met een GPS-ontvanger op tien meter nauwkeurig zijn locatie op aarde kon bepalen. Het was Dave Ulmer die als eerste een schat verstopte en de coördinaten ervan op internet zette. In zes jaar tijd groeide geocaching uit tot een wereldwijd fenomeen. Alleen al in Nederland liggen ongeveer zesduizend schatten.

Internet is onmisbaar voor de sport. Op verschillende sites staan coördinaten en opdrachten waarmee de schatten te vinden zijn. Aanvankelijk werden meteen de coördinaten van de schat gegeven, tegenwoordig zijn er steeds meer multicaches, waarbij je van punt naar punt loopt om daar de volgende coördinaten op te halen. Een pijl op het scherm van de GPS wijst de weg. Soms moet je puzzels maken om aan de volgende coördinaten te komen. Maak je daarbij een fout, dan loop je verkeerd en moet je terug naar het vorige trefpunt om opnieuw te rekenen.

De gemeenschap van geocachers houdt zichzelf in stand: plaatst iemand zonder toestemming van landschapsbeheer een cache, dan verwijderen de beheerders de coördinaten van de site. „Dat soort freecachers trekt zich niets van de regels aan”, zegt Mosselman. „Door hen krijgen wij een slechte naam bij Natuurbeheer, terwijl wij wel willen overleggen. We houden juist van de natuur.”

Mosselman loopt voorop met zijn zelfgemaakte wandelstok. De GPS-ontvanger, ter grootte van een mobiele telefoon, tikt de kilometers weg. Dan knippert het ding. „You are approaching target.” Op de open plek in het bos moeten de volgende coördinaten liggen. Maar waar? Voor een onervaren geocacher is het even zoeken. Mosselman – hij kent de route en heeft deze multicache zelf ontworpen – kan zijn opwinding bijna niet verbergen. „Meestal moet je laag bij de grond zoeken”, zegt hij. Hij priemt zijn wandelstok in de goede richting. Daar is het zilveren plaatje dat op een wegwijzer is geschroefd. N 52° 06.6154 E 005° 13.6617, staat er. Daar moet de volgende aanwijzing zijn.

Mosselman is lang de beste geocacher in Nederland geweest. In 2001 had hij de meeste gevonden schatten op zijn naam staan en stond hij bovenaan de ranglijst. Tegenwoordig gaat hij vooral in vakanties op pad en is zijn leidersrol overgenomen door andere fanatiekelingen. „Er zijn mannen die het echt voor de sport doen. Ze rijden met dikke auto’s zo dicht mogelijk naar de cache, wippen drie minuten naar buiten om hem te vinden en kunnen weer een schat van hun lijstje afstrepen.” Voor andere geocachers ligt de uitdaging in het ‘ontmaagden’ van een cache: het is eervol om de eerste vinder te zijn. Mosselman gaat het vooral om het wandelen in de buitenlucht. Maar hoe dichter hij de schat nadert, hoe meer het elfjarige jongetje in hem naar boven komt.

„Geocachers hebben oog voor onnatuurlijke aanwijzingen”, zegt Mosselman. „Een vreemde stapel stenen, een omgevallen boompje dat duidelijk verlegd is.” Op het eerste gezicht ligt het kruispunt er normaal bij, maar net naast het pad liggen stukken boomschors wat vreemd opgestapeld. Dat moet het zijn.

De cache is geen mooie schatkist, maar een wat teleurstellende waterdichte ton met prullen erin. Een golfbal, een opwindbare kerstman en een puzzel. De wegwerpcamera om het moment van de vondst mee vast te leggen, is verdwenen. „Dat is niet oké”, zegt Mosselman. Het logboek met aantekeningen van vinders is er nog wel. „De brandnetels zaten behoorlijk in de weg”, schreef een vinder in 2001. Een ander is meer optimistisch: „Happy hunting.”

www.geocaching.nl

    • Lineke Nieber
    • Janna Laeven