Het eind van Iers geweld

Zijn nieuwste film United 93 - over het gekaapte vliegtuig dat op 11 september 2001 dankzij verzet van de passagiers níet zijn doel (het Witte Huis) bereikte - beleeft deze week op het Filmfestival Cannes zijn Europese première. Maar voor regisseur Paul Greengrass is terrorisme al langer een thema. Op de dvd van Omaghvertelt regisseur Pete Travis dat de bomaanslag in het Ierse plaatsje Omagh op zaterdag 15 augustus 1998, kort na het tekenen van het Goede Vrijdag-verdrag voor verdergaande vredesbesprekingen, volgens hem het einde van een 30 jaar durende geweldsspiraal markeert. Vanaf dat moment sloegen in hun optiek katholieken en protestanten de handen pas echt ineen om een einde te maken aan het geweld. Omagh is een spannende politieke thriller die het bijna-doofpotschandaal ontrafelt en nauwkeurig laat zien wat de gevolgen van terroristisch geweld zijn. Je kunt Omagh dan ook zien als een vingeroefening voor United 93 - die in juni in de Nederlandse bioscopen komt.

DVD Omagh A-Film. Regie: Paul Greengrass ****

DVD

Omagh

A-Film. Regie: Paul Greengrass

    • Dana Linssen