het beeld

RTL4, Nieuws, 15 mei, 19.37u.

Zo, die is weg. In vele achterkamers en salons wordt opgelucht ademgehaald. Toen Zembla (VARA) donderdag het jokken van Ayaan Hirsi Ali opnieuw onder de aandacht bracht, schreef ik dat het me weinig interesseerde. De openbare karaktermoord neemt inmiddels vormen aan die leiden tot plaatsvervangende schaamte.

In een enkele dagen voor de uitzending van Zembla opgenomen en gisteren vertoond gesprek met Twan Huys in New York voor Nova (VARA/NPS) bleek het VVD-Kamerlid al de beslissing te hebben genomen om uit Nederland te vertrekken en te gaan werken voor een denktank in Washington. Ze wist wel dat die „roddelrubriek” er aan zat te komen en was vooral zwaar aangeslagen door de uitspraak van de rechter dat ze haar Haagse flat moest ontruimen, omdat de buren zich niet veilig voelden. Hirsi Ali weet in het gesprek met Huys haar verjaging aan „het politiek-correcte schrikbewind dat in ons land heerst”. Maar de beslissing van partijgenoot en minister Rita Verdonk om haar Nederlands paspoort in te nemen, daar wist Hirsi Ali toen nog niet van. Zou nu ook detentie volgen, in afwachting van uitzetting?

Het lijkt op natrappen van de minister, want Hirsi Ali was al weg. Maar misschien wist de redactie van Zembla ook al, bij voorbeeld door contacten met de redactie van Nova, dat de hele hetze niet meer nodig was geweest. Tenzij het vooral de bedoeling was om Verdonk in diskrediet te brengen bij haar campagne om lijsttrekker te worden, door de inconsistentie van het asielbeleid aan te tonen. Die opzet lijkt in eerste instantie mislukt, al zal de door Zembla en Hilbrand Nawijn afgedwongen harde lijn tegen een eigen politicus de kandidaat-lijsttrekker wellicht in eigen gelederen juist stemmen kosten.

Ook zonder Hirsi Ali’s opvattingen over de islam en over integratie te delen stemt de steniging van de laatste dagen buitengewoon treurig. Wie moet je haar val aanrekenen? De rechters die haar van haar huis beroofden? De in de media heersende politiek-correcte terreur, zoals zij zelf zegt? Of de hypocrisie van de politiek, die volgens Theo van Goghs producent Gijs van de Westelaken, gisteren in Nova, ook van „de menselijke Rita Verdonk” een berekenende machthebber maakte?

Wat mij het meest schokte waren de inderhaast uitgevoerde opiniepeilingen. Maurice de Hond telde nog maar een kwart van de bevolking die het vertrek van Hirsi Ali als een verlies voor het land zag, waaronder 31 procent van de VVD-stemmers. NIPO peilde, volgens RTL Nieuws, dat 83 procent van de Nederlanders Ayaan uit de Kamer wilde zien vertrekken en 67 procent haar paspoort wilde afnemen. Die nieuwe werkgever schurkt zo dicht tegen de regering Bush-Cheney aan dat een Amerikaans paspoort geen problemen zou moeten opleveren. Een feministisch geluid zou van pas komen in die kringen, maar Amerika-kenner Willem Post waarschuwde in Netwerk (NCRV) dat Opzij daar niet op tafel ligt en je in de VS al helemaal niet moet ageren tegen hoofddoekjes, op straffe van uitsluiting van het publieke debat.

Van de Westelaken vond het tijd ook zelf zijn paspoort te gaan inleveren. Ayaan heeft groot gelijk dat ze weer eens doorreist, want met Nederland komt het niet meer goed. Zou Salomon Kalou zich nog bij de selectie van Ivoorkust kunnen voegen?

    • Hans Beerekamp