Een obsessie met moord

De vergeten thriller White of the Eye (1987) van cult-regisseur Donald Cammell is gefilmd zoals een nummer van de soulgroep Hot Chocolate wordt gezongen: met dramatische uithalen. Hun vet aangezette You Sexy Thing is de toepasselijke begeleidingsmuziek bij de moord op twee rijke vrouwen in Tucson, Arizona. De eerste verdachte is een innemende geluidstechnicus, die zijn onschuld probeert te bewijzen. En net als in menige betere horrorfilm wordt verwarring gezaaid over het dubbelleven van een brave huisvader.

DVD KLASSIEK White of the Eye Filmfreak, 1987. Regie: Donald Cammell. ****

White of the Eye zit vol met onverwachte, soms groteske, soms kunstzinnige vondsten, zoals een spartelende goudvis op een rauw stuk vlees. Akelig hoogtepunt is de vrouw die in bad verdrinkt en gedwongen wordt via een spiegel naar haar eigen doodsstrijd te kijken. Donald Cammell was geobsedeerd door moord en zelfmoord. Hij droeg graag een T-shirt met de tekst “Murder is a piece of art' en schoot zichzelf in 1996 door het hoofd.

DVD KLASSIEK

White of the Eye

Filmfreak, 1987. Regie: Donald Cammell.

    • Mariska Graveland