Duizend covers van Rolling Stone

Deze week brengt ’s werelds bekendste Amerikaanse muziekblad Rolling Stone zijn duizendste editie uit. Sinds 1967 is een plekje op de cover van het tijdschrift het summum van de carrière van een popartiest. Of, zoals Dr. Hook And The Medicine Show ooit zong: ,,Wanna see my picture on the cover / Wanna buy five copies for my mother / Wanna see my smilin' face / On the cover of the Rolling Stone .”

Op de jubileumcover staat een hologram met een verzameling aan kunstenaars, bekendheden en popsterren. Van Madonna tot Kurt Cobain, van Bill Clinton en Bart Simpson tot Mick Jagger. De duizendste editie is gedrukt in een oplage van twee miljoen; de normale Rolling Stone-oplage bedraagt 1,5 miljoen exemplaren.

„In het begin”, schrijft oprichter Jann Wenner in deze uitgave over november 1967, „hadden we geen idee wat we deden of waarvoor een cover diende.” Maar tijdens het presidentschap van Richard Nixon groeide Rolling Stone uit van tijdschrift voor popcultuur tot een magazine dat ook een politieke stelling innam. Het blad werd serieus genomen toen onder meer Hunter S. Thompson zijn ‘gonzo-journalistiek’ in Rolling Stone bedreef – een schrijfstijl waarbij de feiten niet altijd het belangrijkste onderdeel van een verhaal waren. Ook fotografe Annie Leibovitz drukte een stempel op Rolling Stone. Haar portretten van popsterren sierden de voorpagina 142 keer. Een van de bekendste covers is een foto waarop John Lennon naakt Yoko Ono omhelst. Enkele uren na het maken van die foto werd Lennon vermoord. De laatste jaren zijn er opvallend veel halfnaakte vrouwen – en mannen – op de cover van de Rolling Stone te zien. Actrice Jennifer Aniston toonde het publiek haar blote billen. Ook Britney Spears poseerde in ondergoed op de cover, net als Justin Timberlake. Tussen de popsterren door is nog wel ruimte voor politieke statements: op cover 999 wordt George W. Bush tot ‘slechtste president ooit’ uitgeroepen. Alle covers zijn te zien op rollingstone.com/photos/covers. Ook die met Dr. Hook staat daar: cover nummer 131 verscheen in 1973.