De Geus: AOW-plan Bos kost koopkracht

Het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om gepensioneerden te laten meebetalen aan de AOW leidt tot koopkrachtverliezen van 10 tot 13 procent.

Dit betoogde minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) gisteravond op een CDA-bijeenkomst in Haren. De Geus zette hiermee de aanval van het CDA in op de AOW-plannen van Bos. Hij wil ‘rijke’ gepensioneerden laten meebetalen aan de vergrijzing via de zogenoemde fiscalisering van de AOW. Volgens De Geus leidt dit voor ouderen met aanvullende pensioenen vanaf 12.000 euro per jaar tot aanzienlijk koopkrachtverlies.

Ook met het voornemen van Bos om gepensioneerden met een klein pensioen (tot 10.000 euro) te compenseren, maakte De Geus korte metten. Door compensatie in de vorm van een hogere ouderentoeslag gaan de opbrengsten van de ‘fiscalisering’ van de AOW verloren, aldus de minister.

Volgens berekeningen van zijn ministerie zullen alleenstaande gepensioneerden met een aanvullend pensioen van 26.000 euro en samenwonende of gehuwde gepensioneerden met een aanvullend pensioen van 22.000 euro hun koopkracht met 13,5 procent zien dalen. Voor ouderen met aanvullende pensioenen vanaf 12.000 euro (alleenstaanden) of 14.000 euro (gehuwden/samenwonenden) zou sprake zijn van koopkrachtverlies van respectievelijk. 10 en 12,3 procent. „Wat Bos wil is een herverdelingsoperatie en geld rondpompen zonder dat het iets oplevert”, aldus De Geus.

Ferd Crone, financieel woordvoerder van de PvdA-fractie, wijst de kritiek af. „We gaan onze plannen uitwerken, waardoor mensen met lage en middelbare pensioenen er niet op achteruitgaan.”