Chipprimeur China is kopie

De Hanxin, één van de eerste volledig in China ontwikkelde computerchips, blijkt een ordinaire kopie. Chen Jin, de onderzoeker die in 2003 nog alom geroemd werd vanwege deze „mijlpaal voor het land” is ontslagen als hoogleraar en decaan. Zijn werkgever, de prestigieuze Jiaotong Universiteit in Shanghai, maakte dat vrijdag bekend. „Hij heeft het vertrouwen dat we in hem stelden als wetenschapper en leraar beschaamd. Zijn gedrag is verachtelijk.”

In februari 2003 werd groots uitgepakt bij de presentatie van de Hanxin, een snelle digitale chip voor toepassing in mobiele telefoons. De geestelijke vader ervan, Chen Jin, mocht een onderzoeksinstituut opzetten, waar zelfs premier Wen Jiabao op bezoek kwam. Chen kwam tevens aan het hoofd te staan van het bedrijf Hanxin SciTech dat de chips moest gaan produceren.

Eind vorig jaar verschenen de eerste geruchten op het internet dat Chen fraude had gepleegd: werknemers hadden het logo van Motorola-chips moeten weghalen om het te kunnen vervangen door dat van Hanxin. Ook zou Chen Jin persoonlijk flink geprofiteerd hebben van overheidsgelden. Nadat ook in brieven aan de universiteit de praktijken aan de kaak waren gesteld, begon de overheid met een onderzoek,

In een land dat het niet zo nauw pleegt te nemen met intellectueel eigendom, komt de affaire bijzonder ongelegen. China geeft al enkele jaren hoge prioriteit aan de ontwikkeling van eigen technologieën.

    • Rob van den Berg